друкувати


"Коктейль" з декількох вітамінів може продовжити життя хворим на рак

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-02-19 05:16:10
"Коктейль" з декількох вітамінів може продовжити життя хворим на рак у термінальній стадії, вважають вчені з Великої Британії та Данії.

Протягом дев'яти років (з 1990 по 1999 рік) дослідники спостерігали за пацієнтами, що хворіли останніми стадіями раку грудей, легенів, мозку, товстої кишки та ін. При цьому хворі приймали традиційні протиракові препарати разом із сумішшю вітамінів. До складу "коктейля" увійшли коензим Q10 і шість інших антиоксидантів, включаючи вітаміни А, C і E, селен, фолієву кислоту і бета-каротин (хворим на рак легенів останній не давався). Дози вітамінів були великими, але не перевищували ліміту, що рекомендувався. Плюс до того учасники отримували трохи живильних речовин, у тому числі риб'ячий жир і вітаміни групи В.

За прогнозами лікарів, всі хворі повинні були прожити в середньому 12 місяців. Проте 76% випробовуваних протрималися на 5 місяців довше прогнозованого терміну. А декілька осіб прожили по три роки після того, як почали пити вітамінну суміш.

Втім, деякі вчені із скепсисом ставляться до результатів цього дослідження, сумніваючись, що вітаміни дійсно можуть подовжувати життя. За їх словами, різні типи раку вбивають людей із різною швидкістю, тому немає нічого дивного в тому, що одні живуть довше, а інші помирають набагато раніше.

Крім того, немає свідоцтв того, корисні або шкідливі вітамінні добавки при лікуванні раку. Відомо, що у деяких випадках великі дози вітамінів можуть збільшувати ризик розвитку онконедуга, а велика кількість антиоксидантів - знижувати ефективність лікування.

Джерело: Освітній портал
Обговорити на форумі