друкувати


Школу тероризують ще однією новацією

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-02-19 04:43:04
Останнє десятиліття українська освіта — справжнє поле для експериментальних новацій. Нещодавно "Галичина" досліджувала тему 12-річної освіти. А от уже 23 лютого у Верховній Раді розглядатимуть проект закону про внесення змін до деяких законів України щодо повернення до 10-річного терміну здобуття повної загальної середньої освіти. Міністерство освіти і науки (далі — МОН) не підтримує цього законопроекту і має чітку позицію, яка захищає 12-річне навчання.

МОН назвало негативні наслідки повернення до 10-річного навчання. Серед них: понад 100 тисяч педагогів автоматично стануть безробітними, а міжнародна спільнота не визнаватиме українські атестати про середню та дипломів про вищу освіту, оскільки це означатиме порушення рекомендацій ЮНЕСКО про мінімальний 12-річний термін здобуття середньої освіти й зобов’язань, взятих Україною у травні 2005 року при підписанні Болонської декларації. Новація також унеможливить навчання випускників українських шкіл у зарубіжних вищих навчальних закладах.

Не уникнути і фінансових збитків, адже для перших-дев’ятих класів 12-річної школи вже надруковано 95 млн. підручників, котрі обійшлися платникам податків майже в півтора млрд грн, а заміна книжок коштуватиме ще дорожче. Також доведеться відновити шестиденне навчання. 12-річний термін навчання унормував навчальне навантаження для дітей внаслідок запровадження п’ятиденного навчального тижня, що позитивно позначається на здоров’ї школярів. В старшій школі доведеться скасувати профільне навчання, а отже, дітям, тобто в 10-12-х класах, важче буде обрати майбутню професію.

Плюси 12-річки в міністерстві вбачають у профільності старшої школи, п’ятиденці та навчальній програмі, яка, на його думку, високоякісно та ррунтовно готує до вступу до ВНЗ.

"Модель 12-річної школи відповідає загальноприйнятим у світі термінам здобуття середньої освіти та зумовлена входженням України у світовий освітній простір. 12-річна школа — економічно доцільна й ефективна форма зайнятості молоді 17-18 річного віку, яка в умовах конкуренції на ринку праці далеко не завжди може знайти роботу", — переконані в міністерстві.

Отож колегія Міністерства освіти і науки України не підтримала проекту закону як такого, що може відкинути українську освіту на десятки років назад, та закликала народних депутатів України не допустити руйнування української освіти.

Начальник управління освіти і науки Івано-Франківської ОДА Зінаїда Болюк теж висловила свою точку зору щодо тривалості шкільного навчання: "На початках я була проти 12-річного навчання. Проте моя думка змінилася, адже цей перехід дав змогу розвантажити навчальний процес, а старші класи отримають профільну підготовку. Я б радила, щоб кожен займався своєю роботою, а фахівці від освіти — реформуванням цієї галузі. Треба повільно і мудро еволюціонувати до світу. Не варто робити крок вперед, а два назад. Ми, освітяни, наполягатимемо на тому, щоб прогресивні реформи відбулися".

Очевидним є, що реформи слід проводити послідовно, подумавши передусім про учнів, які вже втомилися від частих експериментів, і наповнювати освіту високоякісними знаннями, а не кількісними нововведеннями.

Коли верстався номер: Верховна Рада відмовилася скоротити термін навчання дітей у загальноосвітніх навчальних закладах до 10 років. Крім того, парламент відмовився перерозподіляти години навчання та встановити, що навчання в школах діти починатимуть із семи років.

Автор: Ольга МОНЧУК, Газета "Галичина"
Обговорити на форумі