друкувати


В якому віці дитині варто мати мобільний телефон?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-02-19 04:36:33
Нещодавно зустріла давню знайому, яка радісно повідомила, що незабаром її синочок святкуватиме свій перший ювілей - п’ять років. Подарунок вони з чоловіком вже придбали - мобільний телефон. "Навіщо ж малій дитині - мобілка?", - дивуюся. "Всі діти в садочку мають", - знизала плечима молода мама.

Ще років десять тому, коли мобільним телефоном користувалися далеко не всі дорослі, для дітей це була справжня чудасія. Усе місто знало історію про те, що один заможний татусь відправляв доньку в перший клас з мобільним й полюбляв телефонувати їй під час уроку - запитати, як у дитини справи. Для вчительки ці дзвінки були катастрофою, адже турботливий татко зривав урок, який після його дзвінка провести було неможливо. Зараз диво-забавку має чи не кожна дитина, тому колишньої цінності мобілки для них не становлять. Вихователі дошкільних закладів і вчителі молодших класів нарікають, що малюки ставляться до батьківських подарунків безвідповідально й педагогам не раз доводилося шукати дорогі апарати у пісочницях та шкільних туалетах.

За словами директора Авторської школи "Тривіта" Галини Станіславської, декілька років існує наказ, згідно з яким, користуватися мобільними телефонами у школах заборонено. Батьків можна зрозуміти, адже це - єдиний засіб контролю над дитиною на відстані. "У нашій школі мобільні мають всі вчителі, телефон є в адміністрації. Якщо батькам необхідно терміново зв’язатися з сином або донькою, ми радимо телефонувати класному керівникові або в адміністрацію школи. Бажано, щоб під час уроків учні вимикали мобільні, адже навіть звук "вібро" або "есемесок" відволікає увагу всього класу, яку важко сконцентрувати знову", - каже Галина Станіславська. На її думку, телефон для дитини має бути лише засобом зв’язку. Зазвичай, батьки купляють школярам мобілки з "наворотами", які негативно впливають на дитячу свідомість. Даруючи чадам круті апарати, ми привчаємо їх до азартних ігор та інших негативних явищ. Потайки від батьків, підлітки обмінюються забороненими фото та відео. Трапляються випадки, коли хлопці записують на телефонні відеокамери бійки й розповсюджують відео серед однолітків, провокуючи їхню жорстокість.

Не можна чітко визначити, в якому віці дитині варто користуватися мобільним телефоном - все залежить від особливостей дитячої психіки та ситуації у сім’ї. Такий засіб зв’язку необхідний самостійним школярам, батьки яких цілий день на роботі. Але слід враховувати сумлінність дитини, її вміння боротися зі спокусами: один учень слухняно вимикає апарат перед початком уроків, інший – під час занять скачує ігри та картинки з Інтернету.

За словами головного педіатра Львівської області Любомири Кутневич, небажано, аби мобільним телефоном користувалася дитина, яка не досягла підліткового віку. Апарат негативно впливає на центральну нервову систему дошкільнят та молодших школярів. Батькам слід врахувати й інший аспект небезпеки: якщо учень повертається зі школи сам, він може стати жертвою підлітка-злодія, який, відбираючи телефон, не лише травмує малюка психологічно, а й може нанести тілесні ушкодження.

Дарувати телефон можна підліткам не раніше 13 років. Але варто пояснити дитині, що мобільний – безпечний для здоров’я, якщо служить засобом зв’язку, а не для довготривалих розмов. По півгодини "точити ляси" - неприпустимо!

За словами завідуючої відділом екології дитинства Українського інституту екології людини Ольги Глоби, діти можуть користуватися мобільними лише в разі крайньої необхідності, розмови мають бути чіткими й лаконічними. Мобільні телефони випромінюють електромагнітне поле - таке ж, як комп’ютер. Дослідження показали - вже через п’ять хвилин роботи приладу воно виникає навколо голови й провокує негативні функціональні зміни у легенях, серці та інших органах. Особливо страждає головний мозок: він складається на 95% з води, яка швидко реагує на електромагнітні поля. Згідно з теорією Східної медицини, на вусі розміщено найбільше біологічно-активних точок, тому прикладання до нього телефону руйнує весь організм.

За словами завідуючого відділом інформаційних технологій Сергія Кириченка, до небезпечних змін в організмі призводить більшість сучасних технологій. Недаремно кажуть, що створене Всевишнім функціонує за рахунок природи та довкілля, а створене людиною - за рахунок самих людей. Якщо імунна система міцна, негативний вплив сучасних технологій проявляється через декілька років від початку використання. Мобільні телефони, разом із іншими сучасними винаходами, порушують функції кори головного мозку, що призводить до змін у свідомості людини.

Діти страждають від впливу електромагнітних полів більше, ніж дорослі, оскільки їхній організм ще не сформований. Повноцінно користуватися мобільним зв’язком можна лише після остаточного гормонального дозрівання: дівчатам - приблизно у 18 років, хлопцям - у 23-28 років.

Автор: Лариса ПОПРОЦЬКА, Високий Замок
Обговорити на форумі