друкувати


Масаж шиї знімає відчуття втоми й роздратування

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-02-19 03:56:57
Нещодавно ми ознайомили наших читачів з комплексом вправ, який допомагає позбутися шийного остеохондрозу.

А ще, виявляється, регулярний масаж шиї здатен уберегти людину… від інфаркту. Такого висновку дійшли вчені з англійського університету Лідса. Один з англійських журналів, присвячений питанням нейрохірургії, оприлюднив результати їх досліджень.

У цілому масаж шиї знімає відчуття втоми й роздратування, біль голови та шиї, запаморочення, поліпшуючи загальний стан людини. Це відбувається завдяки посиленню відтоку венозної крові й лімфи з порожнини черепа й благотворно впливає на слизову горла.

А нещодавно дослідникам вдалося з’ясувати, що існують особливі безпосередні зв’язки між м’язами шиї й специфічною зоною головного мозку. Вона називається nucleus tractus solitarius і відповідає за контроль в організмі людини рівня кров’яного тиску.

Тобто масаж шиї стабілізує роботу цієї мозкової зони й знижує рівень кров’яного тиску в разі його підвищення. Ефект від масажу, на думку фахівців, можна порівняти з дією новітніх медикаментів.

Масаж шиї регулює й нормалізує найважливіші функції систем людського організму, його успішно застосовують при гіпертонічній хворобі, невротичних станах, особливо в разі мігрені, порушення сну.

Як правильно зробити масаж шиї:

1. Починати масаж потрібно із задньої частини шиї, виконуючи погладжування однією або обома руками. Щільно притиснуті долоні рухаються зверху від волосяного покриву вниз до спини і до плечових суглобів. Потім проведіть по шиї ребром долоні і горбом великого пальця.

2. Від потилиці до плеча подушечками пальців масажуйте шию круговими рухами з легким натисканням. Виконуйте 1-2 хвилини.

3. Намацайте правою рукою 7-й шийний хребець (виступає більше за інші) і добре розітріть місце навколо нього.

4. Зчепіть руки в замок, поклавши їх на потилицю. На вдиху поволі, рахуючи до 10, піднімайте підборіддя вгору. Очі повинні бути розплющені, дивіться на стелю. При цьому руки мають чинити опір голові, що підіймається. М’язи шиї максимально напружуються. На видиху, рахуючи до 10, притискуйте підборіддя до грудей. А під тяжкістю рук (вони все ще в замку) розтягуйте м’язи шиї. Повторіть тричі.

5. Обхопіть голову ззаду лівою рукою, розтягніть трапецієподібний м’яз. Для цього на вдиху нахиліть голову якнайнижче до правого плеча. Рука при цьому чинить опір голові. На видиху розслабтеся й максимально нахиліть голову до лівого плеча. Повторити кілька разів, потім те ж саме – в інший бік.

6. Вдихніть, потім зі звуком "фу-у-у-у" зробіть видих, він повинен бути грудним, тривалим. У цей момент шлунок ніби "прилипає" до хребта. Тепер зробіть "неправильний прикус" – нижню щелепу висуньте максимально вперед. Руки зігніть в ліктях і максимально відведіть назад. На вдиху голову відкиньте назад так, щоб обличчя було звернене до стелі. Затримайтеся в такому положенні до 8 секунд. Повторіть.

Джерело: Високий Замок
Обговорити на форумі