друкувати


"Подорожуючі" ліки з Польщі: 2,5 т три місяці простоюють на складах

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-02-18 04:33:46
Дві з половиною тонни гуманітарної медичної допомоги з Польщі вартість 500 тисяч злотих (понад мільйон гривень) понад три місяці простоюють на складах галицької районної лікарні що на Прикарпатті.

Допомогу із сусідньої країни привезли у час, коли лютувала епідемія грипу. "Тоді кошти збирали майже у кожному, навіть найменшому, місті, ґмінах, повітах, по костелах та дієцезіях, закуповувати антивірусні препарати та передавали в Україну. Своїми заощадженнями ділилися окремі люди, – розповідає Малгожата Божек, мешканка міста Жешув, яка привезла в Галич ліки. – Особливо допомогли Галичу працівники фармацевтичної фабрики "Польфа". Останні відмовилися від 13-ої зарплати та віддали гроші на закупівлю ліків. Свою частку внесла й жешувська дієцезія, місцевий "Карітас" та президент міста Сопот".

Зібравши потрібні ліки, поляки вирушили в Україну. Не зупинили нікого бюрократичні митні перепони на кордоні. Довгі години чекання, нерозмитнені машини, нерви та втома шоферів і всіх учасників волонтерської команди. "На жаль, але таке трапляється часто, – продовжує пані Божек. – Часом вже опускаються руки, побачивши на кордоні в сотий раз таке. Але коли згадаєш, що цей вантаж чекають хворі діти, вагітні жінки, старші люди, то миттю забуваєш про втому".

Але ще більше руки опускаються, коли через недосконале законодавство, байдужість митників і столичних чиновників ліки не потрапляють за призначенням, але й досі залежуються на складі. І лікарі, і керівники райдержадміністрації б’ються, як риби об лід, аби гуманітарна допомога була розмитнена. "Але зробити це не можемо, – каже заступник голови галицької райдержадміністрації Ірина Чернега, – адже частина ліків не зареєстрована і не сертифікована в Україні. Отже не може бути роздана в медзакладах. Хоча незареєстрованою є тільки перша їхня назва. На коробках у дужках написана і друга їхня номінація, яка дозволена для вживання в нашій країні". Але, на жаль, маємо таке законодавство.

Чимало зробив для розмитнення ліків і головний лікар галицької райлікарні Мирон Матейко Чоловік розповідає, що звертався і до обласного управління охорони здоров’я, і до галузевого міністерства в столицю. Він відправив два пакети документів, які повинні допомогти розмитнити ліки. Та допоки відповіді немає. Також було направлено прохання до івано-франківських митників, аби ті дозволили ще місяць потримати польську допомогу на складі. "Нам потрібні ці антибіотики, – каже пан Матейко. – Вони б не тільки допомогли нашим пацієнтам, але наші медики ще й з іншими районами області ліками поділилися".

На жаль, за час чиновницького крутійства частина ліків втратила термін придатності. Вони мають бути утилізовані. Наразі цілком ймовірно, що машини з гуманітарною допомогою відправлять назад до Польщі, хоча коштуватиме це недешево. Але й тут є проблема. За інформацією з Польщі, жешувська митниця не впустить машини з поверненими ліками, отож справа утилізації допомоги, яку так і не отримають хворі, залишається відкритою.

Автор: Галина ПЛУГАТОР
Обговорити на форумі