друкувати


Адміністрація США збільшить фінансування об'єктів ядерної інфраструктури

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-02-18 10:57:18
Адміністрація США продовжить у майбутньому збільшувати фінансування об'єктів ядерної інфраструктури і має намір витратити протягом найближчих п'яти років на це на 5 мільярдів доларів більше, ніж закладено в бюджеті на 2010 рік.

Про це заявила заступник держсекретаря з контролю за озброєннями і міжнародної безпеки Еллен Тошер, виступаючи на другому щорічному саміті з питань ядерної загрози в передмісті Вашингтона - Олександрії.

"Зараз ведеться суперечка про те, чи потрібно нам інвестувати в наш ядерний комплекс. Я виступаю обома руками за це ... Проект бюджету на 2011 фінансовий рік, внесений до конгресу 1 лютого, передбачає фінансування на підтримку нашої ядерної інфраструктури в розмірі семи мільярдів доларів , що на 600 мільйонів більше в порівнянні з попереднім бюджетом. А в наступні п'ять років ми плануємо збільшити фінансування цієї статті витрат більш, ніж на 5 мільярдів доларів. Зараз м'яч на стороні конгресу, який має прийняти рішення про виділення цих коштів ", - сказала Тошер .

У конференції взяли участь представники держдепартаменту США, Міненерго, експерти.

Тошер нагадала, що в минулому завжди виступала за збільшення фінансування такої чутливої сфери, як ядерна інфраструктура.

"Я думаю, що краще, що я робила як член конгресу, - це підтримка ядерного комплексу. І ви, і я знаємо, що незалежно від того, скільки боєголовок ми маємо - дві тисячі або 20 - нам необхідний персонал та інфраструктура для забезпечення безпеки і ефективності нашої системи стримування ... Зараз ми в повному обсязі фінансуємо системи зберігання та життєзабезпечення нашого ядерного запасу для підвищення його ефективності та зменшити можливість, щоб ... убезпечити себе від випадкового вибуху і ядерного тероризму, а також, щоб у майбутньому бути здатними знизити обсяги цих запасів ", - зазначила заступник держсекретаря.

Вона висловила надію, що адміністрація знайде спільну мову з конгресом щодо збільшення витрат на фінансування ядерної інфраструктури.

Разом з тим Тошер висловилася за всеосяжну заборону ядерних випробувань, про підтримку якої раніше заявляв президент Обама. На її думку, цей курс нинішньої адміністрації відповідає національним інтересам США.

"Нам просто не потрібні випробування для вдосконалення нашої системи стримування. В реалізації ядерної програми ми можемо значно просунутися лише за допомогою розумного управління нашими ядерними запасами. Ми повинні домагатися в сенаті ратифікації угоди про всеосяжну заборону ядерних випробувань", - сказала заступник держсекретаря США.

Раніше повідомлялося, що президент США Барак Обама має намір збільшити витрати на дослідження та розробку ядерної зброї в 2010-2011 фінансовому році, незважаючи на те, що адміністрація Білого дому заявляла про скорочення запасів даного типу озброєння.

За словами віце-президента США Джозефа Байдена, "навіть у часи важких бюджетних рішень ми повинні зробити ці інвестиції заради нашої безпеки. Ми маємо намір працювати з конгресом для того, щоб збільшення, що стосуються цієї частини бюджету, були схвалені", - зазначив віце-президент .

Як повідомлялося, 1 лютого президент США Барак Обама запропонував бюджет з рекордним дефіцитом у 1,6 трлн доларів.

Джерело: ТСН
Обговорити на форумі