друкувати


Вчені встановили причину смерті Тутанхамона

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-02-17 04:32:23
Знаменитий єгипетський фараон Тутанхамон мав вовчу пащу, був клишоногий, в результаті чого пересувався, спираючись на ціпок. Юний володар Єгипту помер від гангрени, що виникла в результаті відкритого перелому ноги, і малярії, що дала ускладнення на мозок.

Такі результати дослідження ДНК і комп'ютерної томографії його мумії, опубліковані в науковій пресі. Як повідомляють британські ЗМІ, було встановлено також генеалогічне древо Тутанхамона. Було підтверджено, що його батьком був релігійний реформатор фараон Ехнатон (відомий також як Аменхотеп IV або Ахенатен), а його матір'ю була не легендарна красуня Нефертіті і не цариця Кия, а інша жінка Ехнатона, повідомляє Взгляд.

Ім'я матері Тутанхамона поки невідомо, але за генетичних даних ясно, що вона була рідною сестрою свого чоловіка. Такі шлюби, що часто ведуть до важких захворювань у дітей, котрі від них народжуються, були звичайною справою при єгипетському царському дворі.

Найновіші генетичні дослідження були проведені фахівцями управління старожитностей Єгипту в новій лабораторії, обладнаної в каїрському Єгипетському музеї.

"Тутанхамон страждав численними захворюваннями... Його можна уявити собі як молодого, але слабкого здоров'ям царя, який був змушений пересуватися, спираючись на палицю", - йдеться у висновках вчених. "Перелом ноги, можливо, в результаті падіння, став причиною загрозливого для життя нездужання, коли він захворів малярією", - вважають дослідники.

У тканинах мумії Тутанхамона був виявлений генетичний матеріал збудника малярії - плазмодія. Це найбільш древня знахідка слідів цього мікроорганізму.

Як і у його батька Ехнатона, у Тутанхамона була вовча паща - вроджене розщеплення твердого піднебіння. А також сильна клишоногість - ступні його ніг були повернуті всередину, що заважало йому ходити. Аналіз ДНК спростував гіпотезу, згідно якої Тутанхамон та інші члени його родини страждали синдромом Марфана - вродженим захворюванням сполучної тканини, в результаті якого людина має незвичайно високий зріст, видовжені обличчя, кінцівки і пальці.

У чоловіків, які страждають на цю хворобу, фігура має жіночі риси. Вчені вважають, що незвичайний вигляд статуй Тутанхамона, на яких він має опуклі груди, широкі стегна і довгасте обличчя, пояснюється художнім стилем зображення фараонів в ту епоху.

Тутанхамон був останнім фараоном 18-ї династії Давнього Єгипту, він зійшов на престол в 1333 році до н.е. у віці 10 років і помер у 19 років. Він не відіграв великої ролі в історії, але є, мабуть, найвідомішим з фараонів. Його могилу, на відміну від інших поховань царів Стародавнього Єгипту, не було розграбовано. Її відкриття в 1922 році стало світовою сенсацією. Було знайдено саркофаг із золота та безліч коштовних творів єгипетського мистецтва, у тому числі золота маска Тутанхамона.

Рання смерть юного фараона навела вчених на думку про те, що він був убитий. Однак ця версія була спростована проведеними в 2005 році дослідженнями, в результаті яких у мумії був виявлений відкритий перелом ноги, можливо, отриманий на полюванні.

Крім останків Тутанхамона генетичному дослідженню піддалися ще 15 мумій. Єгипетські вчені планують провести такий аналіз ДНК сотень мумій, що зберігаються в музеях країни.

Обговорити на форумі