друкувати


Єва Браун зовсім не була аполітичною жінкою

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-02-17 02:23:20
Єва Браун зовсім не була аполітичною жінкою, яка просто полюбила Адольфа Гітлера, а була переконаною апологеткою ідей Третього рейху. Таких висновків, як повідомив лондонський тижневик "Обсервер", дійшла німецький історик Хайке Гертемакер, що витратила три роки на вивчення необхідних архівних матеріалів. За підсумками своєї копіткої праці вона написала книгу "Єва Браун: життя з Гітлером", яка виходить у світ в нинішньому місяці.

"Образ Єви Браун присутній у фільмах, п'єсах, романах та історичних мемуарах, але її завжди змальовують як безсловесну блондинку, якій випало нещастя полюбити диявола. І такий її образ необхідно скоректувати. Вона була тим вередливим і безкомпромісним прибічником нічим не обмеженої відданості диктатору, яка пішла настільки далеко, що померла разом з ним. Він же її обожнював", - повідомила Гертемакер. У зв'язку з цим вона піддала критиці подачу образу Єви у викладі британських істориків Яна Кершоу і Х'ю Тревора-Ропера та їх німецького колеги Себастьяна Хаффнера, що заявляли про банальність стосунків Гітлера і Браун і про те, що Єва була малозначною фігурою у житті гітлерівської Німеччини.

Гертемакер нагадала, що головний ідеолог і пропагандист Третього рейху Йозеф Геббельс називав Браун "тямущою дівчиною, яка так багато зробила для фюрера". В її руки також потрапили і документальні свідоцтва, що Єва особисто була присутня на зустрічах Гітлера з високопоставленими нацистами.

За словами Гертемакер, Єва знала про всі поворотні моменти політики нацистів і не зробила жодної спроби заявити про своє неприйняття Холокосту та інших злочинів гітлерівської Німеччини. "Вона знаходилася в петлі і знала, що відбувається. Вона не була простою спостерігачкою", - додала німецький історик.

Джерело: Освітній портал
Обговорити на форумі