друкувати


Мінекономіки вперше оприлюднило офіційні оцінки падіння українського ВВП за 2009 рік

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-02-16 07:30:19
Міністерство економіки вперше оприлюднило офіційні оцінки падіння українського ВВП за минулий рік. Як заявив міністр економіки Богдан Данилишин, у 2009 році економіка України скоротилася на 15%.

Це один із найгірших показників серед європейських країн.

Динаміка за рік. Водночас, за словами урядовця, якщо у першому кварталі минулого року падіння перевищувало 20%, то під кінець року темпи падіння пригальмувалися до 7% у четвертому кварталі.

Богдан Данилишин: "Скорочення темпів падіння відбувалося за рахунок відновлення вітчизняного промислового виробництва, нарощування обсягів у сільському господарстві, поширенню процесів імпортозаміщення, і, як наслідок, скорочення від’ємного сальдо зовнішньої торгівлі."

Проте, за словами пана Данилишина, головною проблемою української економіки залишається відсутність кредитування, яке могло б підштовхнути відновлення зростання виробництва.

Позиція банків. Тим часом у Національному банку України підрахували, що минулого року понад третина українських банків працювали у збиток.

При цьому загальний чистий збиток українських банків за 2009 рік досяг майже 31.5 мільярдів гривень, тоді як прибутки 2008 року складали 7.3 мільярдів гривень. Із 18 найбільших банків збитки за 2009 рік отримали 12 фінансових установ.

Найбільші чисті збитки у цій групі банків зафіксовані у Свєдбанку – 4.3 мільярди гривень, та Родовід банку – 4.2 мільярдів гривень.

Водночас, найбільші прибутки отримали Приватбанк – понад 1 мільярд гривень, та державний Ощадбанк – майже 700 мільйонів гривень.

Джерело: Бі-Бі-Сі
Обговорити на форумі