друкувати


Смертну кару підтримують від 60 до 80% українців

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-02-16 03:22:22
Опитування свідчать, що смертну кару підтримують від 60 до 80% українців. Про це повідомили в Міжнародній громадській організації "Спільнота Святого Егідія".

Організатори опитування вважають, що це свідчить радше про дуже низький рівень поінформованості та брак уваги, що її приділяється суспільством щодо розгляду цього питання, повідомляє Газета.ua.

"Це, в свою чергу, дає деяким політичним силам, зокрема комуністам (хоча не лише їм), відчуття впевненості у своїх спробах повернути країну до санкціонованих страт", - запевняють організатори опитування.

Статистика стверджує, що найвищу міру покарання присуджують, керуючись дискримінаційними підходами: частіше бідним людям, представникам меншин, на підставі расових, етнічних чи релігійних ознак.

"Ні за яких умов держава не може опускатися до рівня вбивці. Помилки та несправедливість у судових процесах відбирають життя невинних людей, про що стає відомо згодом, коли вже нічого виправити неможливо", – йдеться у повідомленні організації.

Як відомо, у травні минулого року депутати Верховної ради від Комуністичної партії України Ігор Калетник, Ігор Алексєєв та Петро Симоненко запропонували парламенту призначити смертну кару видом покарання за тяжкі та особливо тяжкі злочини.

Законопроект викликав резонанс у суспільстві, але ініціатива комуністів не була підтримана.

В той же час, за відновлення страт в Україні висловлювався і міністр внутрішніх справ Юрій Луценко.

У серпні минулого року за впровадження смертної кари виступали лише 42,7% українців.

Обговорити на форумі