друкувати


Провайдери Інтернету в США хочуть контролювати "дроти"

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-02-15 05:21:53
У США виникла суперечка щодо рівноправного доступу до великих і малих вебсайтів.

Наразі Інтернет діє за принципом, коли всі потоки обслуговуються на рівних правах, незалежно від типу чи походження вебсайту.

Мережі, які постачають великі обсяги мультимедійної інформації до американських помешкань, опинилися під тиском і вимагають змін до правил, які лежать в основі функціонування Інтернету.

Провайдери Інтернету в США хочуть контролювати "дроти", якими цифрові потоки потраплять до користувачів.

Замість того, аби передавати інформацію однаково, вони хочуть керувати потоками і потенційно брати з вебсайтів плату в обмін на те, аби потоки до них були пріоритетними і за гарантію, що користувачі на їхній вебсайт потраплять.

Деякі провідні Інтернет-компанії, такі як Ґуґл, Амазон, eBay та Скайп, які входять до, так званої, Відкритої Інтернет-коаліції, висловилися проти такої ідеї.

Вони твердять, що менші компанії повинні мати рівноправний доступ до Інтернету і хочуть, аби платформа залишалася швидкою, відкритою і доступною для всіх.

Вони також не хочуть, аби Інтернет-провайдери контролювали доступ користувачів до їхніх сайтів.

Один з представників компанії Скайп у США Кріс Лібертелі, каже, що його компанія досягла успіху саме завдяки політики відкритості Інтернету.

"У 2003 році засновники Скайпу винайшли програмне забезпечення в підвальному барі в Лондоні. Вони виставили програму в Інтернет і вона розійшлася планетою, і впродовж кількох місяців мільйони людей почали безкоштовно дзвонити через Скайп," - сказав Кріс Лібертелі.

Обама - за нейтральність

Президент США Обама, відповідаючи на запитання користувачів YouTube, сказав, що він також підтримує "нейтральність Інтернету."

"Ми не хочемо, аби виникла низка воріт, які б перешкодили комусь, хто не має багато грошей, але має гарну ідею, започаткувати наступний YouTube чи Google в Інтернеті", - сказав Барак Обама.

Такої ж думки дотримується і голова Федеральної комісії засобів зв’язку США. Ця комісія, однак, повинна дослухатися до обох сторін суперечки.

А такі американські провайдери як Comcast, Time Warner та Verizon - рішуче проти Інтернет-нейтральності.

Але попередні спроби різної цінової політики на доступ до Інтернету у США досі не були популярними.

Прихильники нейтральності розуміють, що деякі користувачі можуть захотіти отримати за додаткові гроші швидші послуги компаній, які надають ігри.

Але вони не згодні, аби Інтернет-провайдери брали більше грошей з компаній, які постачають ігри, за швидше їх поширення.

Політичні дебати тривають в коридорах влади, але їхній результат вплине на кожне американське помешкання, в якому є Інтернет.

Джерело: Бі-Бі-Сі
Обговорити на форумі