друкувати


Мери міст України готові блокувати вибори до місцевих рад, якщо не повернеться "мажоритарка"

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-02-15 05:04:33
Мери міст України готові блокувати вибори до місцевих рад у травні цього року, якщо не повернеться мажоритарний принцип їх формування. Про це заявив президент Всеукраїнської асоціації міст України, міський голова Дніпропетровська Іван Куліченко, наголосивши, що така акція можлива, "якщо центральна влада не виконає вимоги, висунуті під час Національного конгресу місцевого самоврядування".

Сільські, селищні та міські голови України вимагають повернути населеним пунктам територіальний, тобто мажоритарний принцип формування місцевих рад. На їхнє переконання, партійне представництво "відірвало" депутатів від реальних проблем територій, замінивши їх партійною дисципліною та "відпрацюванням" політичних технологій на місцевому рівні. По всій Україні органи самоврядування стикаються з одними й тими ж проблемами: комунальні негаразди, розбудова інфраструктури, формування бюджетів. Однак партійне представництво просто унеможливлює їхнє вирішення. У разі ігнорування цієї вимоги, зазначає Куліченко, міські голови не підписуватимуть рішення про скликання сесій, які мають формувати виборчі комісії, що унеможливить вибори до місцевих рад.

Крім того, голови українських міст вимагають скасувати надмірні вилучення у центр з місцевих бюджетів. "Не може бути такого правила, що зароблені нами гроші акумулюються у Києві, а звідти за рішенням згори розподіляються в міста і села", — наголошують представники Національного конгресу місцевого самоврядування. Зокрема, вони вважають, що у місцевих бюджетах має залишатися 10% надходжень з прибутків місцевих підприємств усіх форм власності і 100% екологічного й транспортного збору.

Як ставляться до цієї проблеми представники органів місцевої влади і політичних партій краю, в ексклюзивних інтерв’ю з ними.

Остап Дзеса, заступник голови обласної ради, голова фракції "Наша Україна" в раді:
— Я вже не раз порушував це питання: хіба нормально, коли в обласній раді немає жодного представника від району, а в районній чи міській раді — від селища або села? А таких прикладів маємо багато. І це не тільки моя особиста думка. Буваючи на сесіях районних та міських рад, зустрічаючись з людьми у трудових колективах, я часто-густо чув: партійна система виборів не відповідає інтересам територіальних громад. За такої системи немає з кого питати за стан справ у селі, районі чи місті, а пересічний виборець позбавлений можливості навіть поспілкуватися з представником у раді від тієї чи іншої партії.

Ідею повернення до мажоритарної системи формування місцевих рад підтримую повністю. Хоча б 50 на 50, як це було в попередньому скликанні. Тоді принаймні не було таких протистоянь у сесійних залах, які маємо тепер. Цьому час покласти край.

Ліліана Сімонович, керівник депутатської групи НРУ в Івано-Франківській міській раді, голова міської організації партії "Народний рух України":
— Формування депутатського корпусу за партійними списками не оправдало себе на практиці. Навпаки, маємо зокрема і в нашій міськраді постійні проблеми під час обговорення життєво важливих питань та прийняття виважених рішень. Власне через партійне протистояння у вівторок було зірвано 47-му сесію.

Депутат повинен бути незалежним, мати свою думку, а не тупо виконувати волю партійного лідера. Обраний громадою, такий депутат відчуває свою відповідальність за вирішення проблем, котрі ускладнюють життя людей. Я, наприклад, зберегла цю відповідальність дотепер: у визначені дні в Народному домі "Княгинин" приймаю виборців, занотовую їхні прохання, стараюся по можливості допомогти їм.

Петро Гречанюк, голова Івано-Франківської міської організації Української народної партії:
— Повернення до мажоритарної системи виборів до місцевих органів влади і введення відкритих списків кандидатів у депутати — незаперечна річ. Запровадження таких змін посилить відповідальність і політиків, і виборців, які знатимуть, за кого віддали свій голос. Також це збільшить відповідальність місцевих депутатів перед своїми громадами, адже в такому разі своїм мандатом вони завдячуватимуть не "політичним вождям", а безпосередньо громаді.

Будемо сподіватися, що зміни до системи виборів до місцевих органів влади, подані на розгляд Верховної Ради, буде ухвалено найближчим часом і Асоціації міст України не доведеться вдаватися до непопулярної акції.

Василь Прокопів, голова Калуської районної ради:
— За мажоритарної системи виборів чи не кожне село мало двох-трьох представників у районній раді, які переймалися проблемами своїх громад, звітували перед ними, що загалом позитивно позначалося й на діяльності органу самоврядування. Сьогодні серед депутатів такого рівня нерідко числяться чужі люди — не лише з іншого села, а й з району, бо їх делегують партійні лідери. Допомоги від таких обранців чекати годі.

Що ж до травневих виборів навіть за мажоритарною системою, то у мене своя думка. Було би краще провести спочатку адміністративно-територіальну реформу, як це передбачає проект Конституції Віктора Ющенка, обговорення якого тривало понад півроку. На рівні району непотрібні державні адміністрації — достатньо ради з виконавчим комітетом, і її робота буде набагато ефективнішою, ніж за умов двовладдя. Функції ж обласної держадміністрації — виключно контрольно-наглядові. Це те, чого від нас вимагає Європейська хартія місцевого самоврядування. З огляду на ці фактори вибори до місцевих рад доцільніше було б провести навесні 2011 року.

Віктор Анушкевичус, міський голова Івано-Франківська:
— На сьогодні регіони й міста не можуть розвиватися через ряд обставин. По-перше, це невідповідність законодавства України Європейській хартії про місцеве самоврядування. По-друге, це неналежні фінансові повноваження місцевого самоврядування. По-третє, це заполітизованість органу місцевого самоврядування. Найцікавіше те, що із цією заполітизованістю зіштовхнулись не тільки міста на Західній Україні, а й на сході, і в центральній частині України. Тому наступні вибори потрібно проводити на мажоритарній основі. Це питання було порушено на рівні Асоціації міст, оскільки кожне місто в Україні, і місто Івано-Франківськ зокрема, дуже багато втратило саме через заполітизованість, політичну балаканину, замість прийняття необхідних рішень. Окремі політичні вожді диктують свою волю і бачення депутатам міської ради, а ті, своєю чергою, з готовими рішеннями йдуть на сесію.

Якщо подивитись в іншому аспекті, то згідно з Конституцією України кожен громадянин має право обирати і бути обраним. А в сьогоднішньому випадку з пропорційними списками кожен громадянин України не може бути обраним. Тому я — за мажоритарну систему виборів, так само, як і мої колеги — міські голови незалежно від належності до тієї чи іншої політичної сили та географічного розташування міст. В іншому разі регіони, міста не будуть розвиватися.

Сьогодні в Івано-Франківську виникла парадоксальна ситуація, коли блокування роботи сесії міської ради може призвести до того, що відповідно до чинного законодавства не буде затверджений новий склад територіальної виборчої комісії і цим питанням займатиметься ЦВК, що є повним абсурдом і визнанням власної неспроможності міської ради.

Автор: Василь ДОРОШЕНКО, Газета "Галичина"
Обговорити на форумі