друкувати


Під час кризи швейцарці економлять на шоколаді

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-02-15 04:08:02
Натомість українці почали їсти більше солодощів, – адже це одне з небагатьох доступних задоволень.

Під час кризи хтось почав економити на цигарках, хтось – на ресторанах. А швейцарці – на шоколаді. За даними об’єднання Chocosuisse, торік кожен швейцарець з’їв у середньому 11,7 кілограма шоколаду. Це на сім плиток менше, аніж зазвичай. Але найбільше тамтешніх шоколатьє хвилює, що люди почали економити на дорогому швейцарському шоколаді, натомість почали більше купувати шоколад недорогих імпортних сортів.

Попит у середині країни впав, зокрема, і через падіння у сфері туризму. Адже який іноземець повернеться зі Швейцарії без кількох плиток справжнього швейцарського шоколаду? Поменшало туристів, впало і споживання шоколаду. 18 провідних швейцарських виробників продали торік 174,109 тисячі тонн шоколаду на 1,7 мільярда франків. Та понад 60% продукції пішло на експорт.

Тим часом українські шоколадні фабрики лише з січня по жовтень минулого року виготовили 255 тисяч тонн шоколаду. Це на 10,4% менше, аніж за такий самий період минулого року (дані Держкомстату). Натомість іноземні експерти говорять про зростання виробництва і продажів шоколаду в Україні. За даними американських аналітиків, найбільше у світі зростання продажів шоколаду в 2009 році було у Китаї (18%) та Україні (12%). Аналітик з питань ринку продовольства і напоїв Марсії Могелонскі пояснює зростання продажів в Україні під час економічної кризи тим, що "шоколад – маленьке, доступне за ціною потурання бажанням покупців, які всюди скорочують свої витрати". У нас попит на шоколад почав стабільно зростати з 2005 року, і, як прогнозують, триватиме до 2013 року. Зрештою, нам є куди рости – на одного українця припадає заледве 7 кілограмів шоколаду та шоколадних виробів на рік.

Джерело: Високий Замок
Обговорити на форумі