друкувати


Чашка еспрессо погіршує кровотік

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-02-15 04:00:53
Всього одна чашка еспрессо може бути прекрасним способом підбадьоритися з ранку, але привести до великих проблем із серцем. Такого висновку дійшли вчені з Університету Палермо (Італія).

Проведене ними дослідження виявило, що всього одна чашка кави в п'ять разів погіршує потік крові до серця. Навпаки, кава без кофеїну покращує кровотік. В ході тестування потік крові до серця був перевірений у двадцяти дорослих людей, які випили один еспрессо і одну чашку кави без кофеїну.

Варіант з кофеїном звузив судини, перекривши потік крові до серця на 22% на цілу годину. Вчені з'ясували: це відбувається тому, що кофеїн блокує хімічний елемент, що змушує судини не звужуватися. Коли ж добровольці випили каву без кофеїну, кровотік, навпаки, трохи покращав. Після звичайного еспрессо також зріс кров'яний тиск. Після безкофеїнового варіанту таке не було відзначено.

Дослідники підкреслюють, що напій без кофеїну може бути корисним через антиоксиданти, що містяться в ньому, які явно покращують стан здоров'я. При цьому, є дані про те, що люди, які п'ють каву, у декілька разів менше схильні до серцево-судинних захворювань і діабету. Ймовірно, це пов'язано з тим, що кофеїн, хоч і чинить негайну дію на організм, не зберігає її тривалий час. А антиоксиданти, навпаки, діють досить довго.

Одночасно з ученими Департамент здоров'я попереджає: за день можна випивати не більше п'яти чашок еспрессо. Одна порція еспрессо містить 130 міліграм кофеїну, в порівнянні з 75 міліграмами в розчинній каві. А відфільтрована кава містить приблизно 129 міліграм кофеїну на чашку.

Доктор Іуан Пол з Британської кавової асоціації коментує дані дослідження: "Важливо відзначити, що ці пілотні дослідження проводилися лише на 20 людях, а кофеїн на кожного діє по-різному. Потім, досвід показує: для більшості людей п'ять чашок кави на день цілком безпечні".

Джерело: Освітній портал
Обговорити на форумі