друкувати


Китай зустріне Новий рік за місячним календарем

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-02-13 11:06:36
Китай в ніч з 13 на 14 лютого зустрічає улюблене свято - Новий рік за місячним календарем, або Свято весни (Чуньцзе). Наступаючий річний цикл пройде під протекцією тигра, який символізує силу і безстрашність.

Офіційні новорічні свята триватимуть рівно тиждень - аж до 19 лютого.

Новий рік за місячним календарем у Піднебесній традиційно зустрічають у колі сім'ї. Працюючі далеко від дому десятки мільйонів жителів Серединної держави спрямовуються в рідні краї - в Китаї наступає пік пасажироперевезень.

Транспортна система часто не справляється з величезним напливом людей: багато хто не може купити квиток через дефіцит місць, а на вокзалах нерідко виникає тиснява.

У нинішньому році і без того непросту ситуацію на транспорті ускладнили погодні умови. Різке похолодання і рясні снігопади паралізували транспортне сполучення у дев'яти провінціях і автономних районах на півночі і сході КНР. Зокрема, в минулий четвер через негоду був закритий аеропорт адміністративного центру східній провінції Аньхой, через обледеніння трас там також скасовано 95% регіональних міжміських автобусних маршрутів. У результаті додому не можуть відправитися тисячі чоловік.

Передсвяткова суєта панує в кожному китайському будинку: у переддень Нового року належить зробити багато чого. Перш за все, необхідно ретельно прибрати, викинути все сміття, постригти нігті і волосся. Справа в тому, що ці заняття категорично заборонені традицією у перші дні Свята весни. Вважається, що викидати сміття в цей період - до втрати грошей, а користуватися ножицями - до вічних сварок і конфліктів.

Жінки в останній день року, що минає, крім куховаріння, займаються лагодженням одягу. Особливо важливо зашити дірки в кишенях, щоб через них не "витікали" гроші.

Усі члени родини беруть участь у новорічному оздобленні будинку. Першочерговий аксесуар - ієрогліф "фу" (щастя) на вхідних дверях. Причому вивішується він "вниз головою". Справа в тому, що по-китайськи фраза "щастя перекинулося" - синонім виразу "щастя прийшло". На вікна і стіни наклеюються вирізані з червоного паперу картинки із зображенням тварини-покровителя наступаючого року.

Кульмінаційний момент - приготування святкової вечері. Канонічних страв на кшталт російських олів'є або мандаринів в Китаї не існує. Однак на столі в обов'язковому порядку повинна з'явитися риба: це слово в китайській мові - омонім слова "добробут". Вся родина також ліпить пельмені, які за формою нагадують старовинні злитки срібла і тому обіцяють багатство.

Під час застілля зазвичай вмикають телевізор, по якому транслюється святковий гала-концерт. Ця щорічна програма займає одне з перших місць у світі за чисельністю аудиторії, адже перед телевізорами на Свято весни збираються більше мільярда жителів Китаю.

З настанням Нового року китайці виходять на вулиці, де починають запускати численні салюти, хлопавки і петарди. Вважається, що вибухи і сполохи піротехніки відлякують злих духів і чудовиськ. Легенда свідчить: старт цієї традиції був даний в давні часи, коли в Піднебесній лютувало чудовисько Нянь. Весь рік спало воно на морському дні, однак на Свято весни вночі виповзали на сушу, прокрадалося до сіл і в повній тиші влаштовувало криваві бійні. Один мандрівний мудрець розповів людям, що Нянь боїться гучного шуму і вогню. З тих пір кожен Новий рік жителі Серединної держави підривають петарди і запускають салюти, щоб відвадити чудовисько.

Канонада триває до самого ранку, створюючи святковий настрій. Не до свята травматологам, у яких на першу новорічну ніч припадає пік роботи. Неправильне використання піротехніки до летальних наслідків приводить досить рідко, але ось серйозні травми, в тому числі рук і очей, зустрічаються повсюдно. Додаткові проблеми створює масове виробництво контрафактних хлопавок, які часто вибухають у руках навіть при самому обережному використанні.

Тяжко доводиться і пожежним службам. За статистикою, неправильний запуск феєрверків на минуле Свято весни спровокував по країні більш 10,5 тисяч пожеж, найгучнішою з яких було те, що на початку лютого загорівся новий комплекс Центрального китайського телебачення в центрі Пекіна. Тоді дотла згорів один з нових хмарочосів. Прямий економічний збиток від пожежі склав 23,9 мільйона доларів. При гасінні загинула одна людина.

У зв'язку з цим, жителі китайської столиці чекали на нинішній Новий рік повної заборони на використання піротехніки в Пекіні. Проте де-факто цього не сталося. У центрі столиці вже напередодні свята безперешкодно продавалися і запускалися салюти. "Це правильно. Думаю, що величезна пожежа на телебаченні - вина не самих феєрверків, а тих, хто їх запускав ", - заявила китаянка на прізвище Лінь.

Перший день Чуньцзе китайці проводять в оточенні найближчих родичів. Головна розвага в цей день - вручення один одному "хунбао" - червоних конвертів з грошима. Вкладена в конверт сума, як правило, не визначена. Головне, щоб вона не збіглася числами, що є табу в Піднебесній, такими як омонімічна слова "помри" 4 або 250, що співзвучне з лайкою "дурень".

Із другого дня Свята весни китайці починають наносити візити ввічливості далеким родичам і друзям, а потім відправляються на традиційні новорічні гуляння - храмові ярмарки "мяохой", які влаштовуються при буддійських і даоістських оселях.

Там можна подивитися на яскраві вистави бродячих артистів, покуштувати страви різних напрямків китайської кухні, за невелику плату дізнатися долю у монаха-провісника, а також помолитися богам на удачу. Інші традиційним храмовим ярмарках віддають перевагу сучасним супермаркетам. На Чуньцзе припадає пік сезонних розпродажів, нерідко розміри знижок досягають 80%.

Джерело: Взгляд
Обговорити на форумі