друкувати


Вчені підтвердили "синдром розбитого серця"

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-02-13 10:00:44
Вчені-медики встановили, що "синдром розбитого серця" - реально існуючий синдром із зрозумілими причинами виникнення та клінічними проявами.

Фізичний або емоційний стрес - наприклад, втрата коханого або коханої - дійсно може викликати "струс" серця.

Симптоми дуже схожі на гострий коронарний синдром: біль у грудях і відчуття нестачі повітря. Правда, якщо людині "розбили серце", нормальне самопочуття до нього повернеться через кілька тижнів без хірургічного втручання.

Основна ознака цього стану - лівий шлуночок слабшає і "здувається", як повітряна кулька. Коли вперше цей стан серця було зафіксовано, синдром назвали "кардіоміопатія такоцубо". Оскільки лівий шлуночок в цьому стані виявився схожий на такоцубо - ємність, за допомогою якої в Японії традиційно ловили восьминогів.

Справа в тому, що сильні емоційні сплески або фізичні травми піднімають хвилю адреналіну, яка перевантажує серце. Адреналінова хвиля "заморожує" більшу частину лівого шлуночка, основної "насосної камери" серця, він не може ефективно скорочуватися, внаслідок чого порушується циркуляція крові в організмі. Так і настає синдром розбитого серця.

У 2007 році в США він був зафіксований у 12 тис. чоловік.

Джерело: Взгляд
Обговорити на форумі