друкувати


Зростання цін на цукор змусило кондитерів підвищувати ціни

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-02-12 03:17:40
Різке зростання цін на цукор змусило кондитерів підвищувати ціни на свою продукцію. Їх прикладу можуть послідувати і виробники з інших галузей. З початку року більша частина кондитерських компаній України через різке зростання ціни цукру (з початку року - на 30%) підняла вартість своєї продукції на 5-10%. Прогнозують зростання цін найближчим часом і виробники інших продуктів харчування.

Найбільша в Україні кондитерська корпорація "Рошен" в січні підвищила ціни на свою продукцію на 3-4%.

За словами президента "Рошен" В'ячеслава Москалевського, найбільше подорожчала карамель, оскільки частка цукру в собівартості цього виду продукції вища. "Якщо порівнювати поточні ціни на карамель з серпнем минулого року, то вони зросли на 24%. Шоколадна продукція за рік подорожчала на 20%. Якщо цукор і далі дорожчатиме, ціни знову можуть бути переглянуті", - сказав Москалевський.

Окрім, власне, цукру, до зростання цін на "кондитерку" призвело і дорожчання молочної сировини і какао. Як зазначають в компанії "АВК", за останніх 4 місяці вартість молокопродуктів зросла в 1,5-2 рази.

Опитані експерти ринку зазначають, що у разі подальшого підвищення цін на цукор кондитери можуть переорієнтовуватися на цукрозамінники. "Собівартість кондитерської продукції при використанні замінника значно нижча. Тому окремі компанії можуть піти на таку заміну", - вважає директор консалтингового агентства "ААА" Сергій Наливка. Правда, використовувати замінники цукру для виробництва продукції високого цінового сегменту не вийде.

Окрім кондитерської галузі, підвищення ціни цукру незабаром може позначитися і на інших продуктах харчування. "Останнє підвищення ціни на цукор призвело до збільшення собівартості виробництва масових сортів хліба на 1%. Собівартість високорецептурних здобних і булочних виробів, де потрібно більше цукру, підвищилася на 4%", - підрахував президент хлібного холдингу "ТІС" Володимир Слабовський.

Подорожчати можуть незабаром і безалкогольні напої.

Слід зазначити, що у нинішньому році світовий дефіцит цукру становитиме більше 12 млн т, на 43% більше, ніж очікувалося раніше. Тому в II півріччі не варто чекати стабілізації цін на цукор ні в світі, ні в Україні.

В Україні з початку року ціни на цукор підвищилися на 19,7% і за станом на вчора становили 8,6 тис грн/т в оптовій торгівлі і 10-12 грн/кг в роздрібі.

Джерело: Газета.ua
Обговорити на форумі