друкувати


Яйця бувають дієтичні, столові... і курячі

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-02-11 05:55:25
Нині їх можна придбати в магазині, на ринку, з автопричепів, у кіосках, а також — різного розміру, кольору (від білих до коричневих), за різною ціною. Чи завжди якість залежить від ціни чи кольору?

Більшість господинь надає перевагу яйцям з коричневою шкарлупою, які асоціюються з більш "домашньою" категорією яєць. Проте держстандартами "Яйця курячі харчові" ніякого розподілу яєць залежно від кольору шкарлупи немає. Її колір залежить від наявності пігменту порфірину, який виробляється організмом птиці.

Для вибору яєць важливий час, який пройшов з моменту знесення яйця до його вживання. Саме за цим показником яйця розподіляють на дієтичні і столові.

Дієтичними вважаються яйця, термін зберігання яких не перевищує семи діб, не рахуючи дня знесення. До столових відносять яйця, строк зберігання яких не перевищує 25 діб із дня сортування, не вважаючи дня знесення, і яйця, що зберігалися в холодильнику не більше 120 діб.

Кожне дієтичне яйце маркують червоною фарбою, причому наносять категорію й дату сортування, столові яйця маркують синьою фарбою, проставляючи при цьому тільки категорії.

Категорії дієтичних та столових яєць позначають: добірна — "Д", перша — "1", друга — "2"; дрібні яйця позначають етикеткою — "Дрібні". До реалізації допускають яйця без механічних пошкоджень.

Шкаралупа дієтичних і столових яєць повинна бути чистою і непошкодженою. На шкаралупі дієтичних яєць допускається наявність поодиноких крапок або смужок, а у столових — плям, крапок або смужок (сліди від підлоги або транспортера) не більше за 1/8 її поверхні. Але на шкаралупі не повинно бути плям крові або посліду.

Що варто знати, щоб купити якісні яйця? З магазинами зрозуміло — реалізується продукція промислового виробництва (птахофабрик), яка проходить ретельний контроль. Якщо, купуючи яйця у кіоску чи на ринку у приватних підприємців, ви хочете переконатись, що вони свіжі, а також дізнатись про виробника, ви маєте право на одержання такої інформації про продукцію. На вашу вимогу продавець зобов'язаний показати маркувальні ярлики та посвідчення про якість, де зокрема зазначаються: назва продукції і сорт (категорія), назва виробника та його адреса, дата виготовлення (сортування).

Яйця курячі, отримані від власних чи фермерських господарств, можна продавати тільки за умови наявності свідоцтва або довідки про клінічний огляд птиці та епізоотичний стан місцевості, виданої місцевою установою державної ветеринарної медицини та за наявності висновку державної лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи на ринку.

Джерело: Рівненський тижневик "ОГО"
Обговорити на форумі