друкувати


Тендерне законодавство потрібно звільнити від лобістських схем

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-02-11 05:32:10
"Здійснення державних закупівель у ручному режимі в 2009 році призвело до того, що з 200 мільярдів гривень – майже 40 мільярдів осядуть у кишенях посередників. Тому приймати закон "Про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти" потрібно якнайшвидше. Але той варіант, який винесений на розгляд Верховної Ради, потребує серйозного доопрацювання". Так прокоментував член Президії Єдиного Центру, народний депутат Василь Петьовка винесення на друге читання законопроекту про державні закупівлі.

Політик наголосив, що не можна віддавати сферу державних закупівель під контроль посередників. "Не витримує критики положення законопроекту щодо створення так званого "незалежного органу оскарження" - комісії при Міністерстві економіки. Фактично, пропонується створити ще одну версію Тендерної палати. Проти такого варіанту здійснення закупівель виступають спеціалісти не лише Головного юридичного управління ВРУ, а й фахівці міжнародних фінансових установ та представники українських експертних організацій", повідомляє прес-служба Єдиного Центру.

Проблематичним, на думку В.Петьовки, є й те, що оскаржувати правочинність тендерної процедури можна буде не лише у суді, а й безпосередньо у названій комісії. "Тобто ми можемо мати ситуацію, коли важливу для економіки чи соціальної сфери закупівлю буде просто заблоковано через появу двох взаємовиключних рішень – суду та комісії. Що таке незначне зволікання, наприклад, у купівлі медичного обладнання пояснювати не треба. Часто лікарські заклади роками чекають фактично купленого обладнання через судові спори учасників тендерів", - вважає народний депутат.

Представник Єдиного Центру вважає, що у парламенту є достатньо часу, щоб доопрацювати проект і запобігти створенню нових варіантів "тендерної мафії". "Потрібно чітко зрозуміти, що в наших умовах різні "громадські ради" чи "комісії" завжди перетворюються на прикриття для посередників, і це обходиться державі у десятки мільярдів гривень збитків. Натомість, чіткий контроль держави над сферою закупівель, функції якого може виконати чи відповідне відділення Міністерства економіки чи Рахункової палати, дасть змогу використовувати цю сферу як серйозний елемент стимулювання економіки. Саме за допомогою державних замовлень у розвинутий країнах вдалося оживити такі важливі сектори, як будівництво та автомобільну промисловість", - вважає В.Петьовка.

Обговорити на форумі