друкувати


Ліки від шотландських поні

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-02-11 04:42:11
В центрі Івано-Франківська з’явилася білогрива радість з розкішною гривою. Ця дивовижа — рідкісний шотландський поні, покататися на якому може кожен охочий.

Власник коника — мешканець приміського села Вовчинці Василь Казарюк свого часу продав машину, аби купити для доньки Софії чотириногі ліки. Дівчинка народилася із вадою ноги, отож кожен крок давався їй непросто. Медики порадили батькам випробувати гіпнотерапію, лікування за допомогою катання на коні. Чоловік, не роздумуючи, придбав аж у Шотландії Орлика, лікувальну втіху для дитини.

Тепер Софійка почувається добре, жвава дівчинка бігає і стрибає та нічим не відрізняється від своїх ровесників. Хвороба назавжди пропала. Зате з’явилася величезна любов до поні та щоденна потреба катання. "Температура коня на два-три градуси вища від людської, — пояснює господар поні. — Під час їзди дитина отримує не тільки своєрідний масаж, але й підігрів. Окрім того, важливим є й психологічний момент: коли дитина сідає верхи, вона почувається вищою. Це додає їй сили і впевненості в собі й збільшує можливості організму до подолання хвороб. Зрештою поні в жодному разі не образить дитину. Навіть коли та ризикує випасти із сідла, інтуїтивно зупиняється".

До пана Василя вже звертаються батьки хворих дітей, які після кількох місяців катання на конику, одужують без лікарів та хірургічного втручання. За це пан Козарюк не бере ніякої плати. Наразі чоловік шкодує, що сьогодні на Прикарпатті немає людей, які би хотіли займатися на професійному рівні вирощуванням поні. Сам він мріє про власний поні-клуб та про придбання великого коня для лікування дорослих.

Нещодавно у любителя маленьких коней з’явився ще один шотландець — Граф. Він якраз і катає діток у центрі Івано-Франківська. Так сам заробляє собі на харчі. Двоє поні живуть у спеціально обладнаному вагончику, за кілька метрів від дому. За словами господаря, вони тварини особливі й потребують пильного догляду, правильного харчування, любові та ласки. Їдять поні мало, але часто. Годують шотландців висівками, вівсом та сіном.

Автор: Галина ПЛУГАТОР, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі