друкувати


Україна В.Януковича очима польських та українських експертів

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-02-11 04:35:24
Центральна виборча комісія в Києві ще рахувала голоси, а у Варшаві вже підбивали підсумки виборів президента України.

Зранку 8 січня Інститут громадських справ спільно з Фондом польсько-української співпраці PAUCI, Інститутом міжнародних відносин Варшавського університету та виданням "Нова Східна Європа" провів конференцію під назвою "Після президентських виборів в Україні".

Польські експерти в Варшаві та українські в Києві за допомогою Інтернет-зв’язку спілкувалися в режимі он-лайн, чудово бачачи, чуючи та головне – розуміючи один одного.

Українська сторона жартувала, що під час недільних виборів більше голосів набрав Віктор Янукович, натомість, хто стане президентом поки що не відомо.

Публіцист Микола Рябчук переконаний, що у будь-якому випадку Україну чекають складні п’ять років.

Микола Рябчук: "Я не очікую якихось радикальних змін. На жаль, у нас попереду чергові п’ять втрачених років, і це дуже сумно".

Аналітик Святослав Павлюк поділяє песимізм Миколи Рябчука, адже новий український президент не має бачення майбутнього України.

Святослав Павлюк: "Кожен лідер мусить мати бачення, візію, аби зосередити ресурси держави на певних напрямках, відмовитися від популізму та будувати щось нове. Як довела передвиборча кампанія, жоден з кандидатів не має бачення майбутнього держави".

Якщо проаналізувати економічну програму Віктора Януковича, то вона є не менш популістською, ніж програма Юлії Тимошенко. Аналітики погодилися, що більшість економічних постулатів лідера Партії Регіонів не вдасться реалізувати.

У свою чергу Святослав Павлюк закидає новообраному президентові відвертий та необдуманий популізм.

Святослав Павлюк: "Ми тут всі сміємося з пункту програми, який передбачає, що нова влада протягом декількох років збільшить число українців до 50 мільйонів. Я тут підрахував, що в такому випадку, кожна українська жінка дітородного віку, хоче вона цього чи не хоче, має додатково народити 2,7 дитини".

Чого слід очікувати від президента Віктора Януковича? Директор Аналітично-дорадчого центру Програми розвитку ООН Марцін Свєнціцький наголошує, що за останні п’ять років економічні реформи в Україні далеко не просунулись.

Марцін Свєнціцький: "Існує низка справ, наприклад, приватизація, закон про товариства з обмеженою відповідальністю, який досі не прийнято. Слід скасувати старий економічний кодекс, який було ухвалено на початку 90-х років між вільним ринком та соціалізмом. А ще податкова система, боротьба з корупцією. Не було проведено децентралізації держави, на Україну очікує реформа органів самоврядування. Попереду "гармонізація" українського законодавства з європейським: зокрема законів про дотації, про податки, антимонопольних законів та в сфері охорони навколишнього середовища".

Експерт Польського інституту міжнародних відносин Лукаш Адамський наголошує, що політична сила нового українського президента міцно пов’язана з олігархами.

Лукаш Адамський: "Віктору Януковичу буде дуже важко обмежити політичний лобізм бізнес-кіл в українській політиці. Друге питання – це корупція, яка в Україні є величезною. Боротьба з хабарництвом – це одна з найголовніших передумов модернізації української держави. Але декларації боротьби з корупцією, які лунають з уст як Юлії Тимошенко так і ВікторЯнуковича, - непереконливі".

Експерт Анджей Шептицький вважає, що Віктор Янукович не реалізує також постулатів стосовно російської мови як другої державної.

Анджей Шептицький: "Він це вже обіцяв перед парламентськими виборами 2006 року, але - не зробив. Все закінчиться на деклараціях. До того ж, аби провести такі зміни, необхідно мати конституційну більшість в парламенті".

Виконавчий директор Фонду польсько-української співпраці PAUCI Ян Пєкло вважає, що з Віктором Януковичем Україна буде вести таку зовнішню політику, як за президента Леоніда Кучми.

Ян Пєкло: "Україна з Віктором Януковичем буде дрейфувати між Росією та ЄС, це буде нагадувати часи Леоніда Кучми. Але, на відміну від того періоду, новий президент матиме сильну опозицію, розвинене громадянське суспільство та вільні ЗМІ. Отже йому буде складніше.

З іншого боку "час дрейфу" може стати "часом випромінювання" української ситуації на країни колишнього СРСР. Саме Україна має найвищий рівень демократії в регіоні, якщо їй вдасться розповсюдити демократичну традицію на сусідів, то існує шанс на кардинальну зміну ситуації також і в Росії, але на це слід зачекати".

Віктор Янукович декларує, що Україна наближатиметься до Європи. Але у цьому напрямку дуже важливою стане позиція самого ЄС. Експерт Марцін Свєнціцький переконаний, що Європа вже давно могла дати Києву важливий сигнал, але просто не хоче цього робити.

Марцін Свєнціцький: "Сигнал про те, що Україна може стати членом ЄС, якщо виконає всі необхідні умови. Якщо Брюссель дає такий сигнал Албанії, Чорногорії, Косово, а Україні – ні, то Київ дійсно впадає у стан розгубленості – куди йти та що робити?.. Сигнал Європи – це колосальний трансформаційний інструмент, який подіяв в інших державах, який міг би принести Україні величезні результати. Треба переконувати європейські держави, які виступають проти такого сигналу для України, аби змінили свою позицію".

У стосунку нової української влади до НАТО польські експерти також не плекають великих надій. Директор PAUCI Ян Пєкло переконаний, що позиція Віктора Януковича стосовно членства Києва в Північноатлантичному Альянсі буде рішуче негативною. Хоча так було не завжди.

Ян Пєкло: "Партія Регіонів колись підписалась під проханням надати Україні ПДЧ, а коли Віктор Янукович був прем’єр-міністром за часів Л.Кучми, то стосунки Києва з НАТО були найбільш перспективними. Слід згадати хоча б участь України в американській місії в Іраку".

Експерт Ґжеґож Ґромадзький вважає, що великий вплив на зовнішню політику Києва будуть мати енергетичні, передусім газові, справи.

Ґжеґож Ґромадзький: "Чи буде виконано порозуміння між Україною та ЄС стосовно модернізації української газотранспортної системи та її інтеграції з європейським енергетичним сектором? Чи Віктор Янукович запросить до цього порозуміння Росію? Москва цього дуже прагне, деякі політики в ЄС також виступають за. Це питання залишається відкритим".

Одним із напрямків в стосунках на лінії Москва-Київ стануть переговори стосовно базування в Севастополі Чорноморського флоту РФ. Експерт Анджей Шептицький вважає, що з вуст Віктора Януковича в бік росіян можуть пролунати теплі декларації, мовляв "добре б було, якби ви залишилися".

Анджей Шептицький: "Може відбутися спроба виторгувати новий договір у справі базування російського флоту в Криму, але я не впевнений, чи ця спроба закінчиться успіхом".

За словами Анджея Шептицького, головним словом, яким можна охарактеризувати зовнішню політику Віктора Януковича а також його майбутні відносини з Польщею, стане слово "прагматизм".

Анджей Шептицький: "Віктор Янукович не матиме в стосунку до Польщі якихось сентиментів та зобов’язань. Варшава для нового президента буде важливою допоки він, українські олігархи та вся держава зможуть вирішувати з Польщею конкретні питання".

Польські експерти погодилися, що Україна, якою доведеться керувати Вікторові Януковичу, вже не та, яка була за його першого прем’єрства в 2002-2004 роках. Це демократична країна, з іншою свідомістю, з вільними ЗМІ, без цензури, з громадянським суспільством, яке знає свої права.

Україна дуже змінилася, а от наскільки змінився Віктор Янукович – побачимо вже найближчим часом.

Джерело: Польське радіо
Обговорити на форумі