друкувати


Пентагон створить організми, які зможуть жити практично вічно

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-02-11 02:34:43
Управління перспективних дослідницьких проектів (DARPA) Пентагону в рамках бюджету на 2011 фінансовий рік має намір виділити шість мільйонів доларів на реалізацію проекту зі створення штучних живих істот. Передбачається, що ці організми зможуть жити практично вічно, якщо лише не буде прийнято рішення, що їм пора померти.

Новий проект, який планує створити DARPA, отримає назву BioDesign. За заявою управління, в проекті використовуватимуться останні досягнення біотехнології, яка дозволить створювати живі і здатні до дихання істоти з "певними біологічними якостями". Не уточнюється, чи буде штучний організм багатоклітинним, проте підкреслюється, що його клітини володітимуть опірністю процесам старіння і смерті. Подібними властивостями володіють, наприклад, ракові клітини.

У ДНК штучних організмів будуть введені маркери, що дозволяють однозначно ідентифікувати його. DARPA також має намір передбачити "клітинний вимикач", задіювання якого призведе до негайної смерті організму. Яким чином це планується реалізувати, поки що невідомо.

Крім того, DARPA має намір вкласти 20 мільйонів доларів в розвиток синтетичної біології і 7,5 мільйона доларів в дослідження по аналізу і зміні геному.

На думку професора біології Нью-йоркського університету Девіда Фітча (David Fitch), DARPA має намір застосувати інший підхід до еволюції, представивши її не як ланцюг випадкових змін, а як єдину направлену дію.

Опис BioDesign можна знайти на 265-ій сторінці 522-сторінкового проекту бюджету DARPA на 2011 фінансовий рік.

Джерело: Освітній портал
Обговорити на форумі