друкувати


"Нудні українські вибори" та "як Польщі жити з блакитною Україною"?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-02-10 05:37:51
"Те саме, тільки трохи по-іншому", – так оцінюють українські вибори публіцисти Анджей Бжезєцький та Малґожата Ноцунь на шпальтах тижневика "Tygodnik Powszechny".

"Недільні вибори були просто нудними - як в нормальній демократичній державі. Власне ці нудні вибори стали найбільшим досягненням України", - зазначають автори.

Помаранчева Революція спалахнула внаслідок фальсифікацій. Сьогодні вибори над Дніпром - не фальсифікуються в такому масштабі, як це було 5 років тому, а голоси підраховуються більш чесно. "Однак не можна себе обманювати, що нинішні українські вибори виглядали як в західних демократіях", - наголошують Анджей Бжезєцький та Малґожата Ноцунь.

...Юлія Тимошенко зрозуміла, що її заклику - вийти на майдани – можуть не послухати... У Києві панує спокій та тиша... На Майдані майорять прапори реклами кави.

Навіть іноземні кореспонденти, присутні в столиці, зазначають: нехай переможе будь-хто, але з такою перевагою, аби не було можливості оскаржити результати виборів, - пише польська газета "Tygodnik Powszechny".

***

Як жити з "блакитною" Україною? Це питання задає польська газета "Rzeczpospolita".

Публіцист Рафал Зємкєвич наголошує, що Польща "не повинна розглядати перемогу Віктора Януковича як власну поразку". Це слід сприймати як можливість для досягнення взаємної вигоди, якої не вдалося отримати з "помаранчевими".

Як тепер має поводитися Варшава? Автор відповідає: "Передусім, Польща не може зробити нічого, що дозволило б її втягнути у внутрішній український конфлікт у ролі відвертого союзника однієї зі сторін".

Видання наголошує, що з боку Віктора Януковича Польщі принаймні не загрожує глорифікація таких осіб як Бандера чи Шухевич. "Це добрий момент, щоб зробити пропозицію про співпрацю в історичній сфері, не викликаючи підозр у прагненні "зіграти" на культурній суперечці між Сходом і Заходом України".

Газета "Rzeczpospolita" наголошує, що не зважаючи на стереотипи, Віктор Янукович є "людиною Донецька", а не "людиною Москви". Рафал Зємкєвич звертає увагу, що Донецьк та вся Південно-східна Україна, хоча і культурно наближена до Росії, чого поляки не зрозуміють, але це все ж таки - не Росія".

Джерело: Польське радіо
Обговорити на форумі