друкувати


Нова коаліція: Можливі варіанти

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-02-10 02:51:23
Фракція "Наша Україна - Народна Самооборона" привернула увагу Партії регіонів як потенційний союзник для створення нової коаліції в парламенті. Однак представники НУНС відкидають можливість такого об'єднання.

З огляду на відчутний дефіцит інформації щодо внутрішньофракційної дискусії на цю тему, відповідь важко дати на запитання про склад коаліції у випадку офіційного проголошення перемоги Віктора Януковича і можливе залучення НУНС.

БЮТ+НУНС чи БЮТ+Партія регіонів?

Представник пропрезидентської групи "За Україну", один із постійних соратників Віктора Ющенка Андрій Парубій категоричного відкинув можливість об'єднання, стверджуючи, що такий союз можливий швидше із залученням БЮТ: "Утворення коаліції між Партією регіонів і "Нашою Україною" - це швидше фантазії, ніж реальний стан речей. Я не здивуюся, якщо ми дуже швидко станемо свідками переговорів між БЮТ і Партією регіонів. Мені здається, що в цьому парламенті найбільш імовірний такий сценарій".

Не захотів робити прогнозів щодо можливої коаліції керівник групи "Єдиний центр" Ігор Кріль, зазначивши, що зараз найбільш нагальною проблемою могла б стати консолідація політичних сил навколо виконання програми нового президента.

Про те, що фракція "Наша Україна–Народна Самооборона" не збирається виходити з існуючого складу парламентської коаліції і входити до іншого складу заявив і лідер НУНС Микола Мартиненко. Представник пропрем'єрської частини НУНС зазначив, що до складу фракції входять представники 12 партій і теж підкреслив, що зараз головним завданням є консолідація. Інший представник пропрем'єрської частини фракції Олександр Третьяков підтвердив. "Мартиненко все прокоментував. Ми не збираємося виходити з коаліції з БЮТом." При цьому депутат запевнив, що у фракції "атмосфера добра", а сама фракція немає проблем з єдністю.

НУНС+Партія регіонів?

Представники Партії регіонів заявляли, що мінімум 40 депутатів від блоку НУНС готові до об'єднання, на що деякі експерти зауважували, що такий політичний союз був би для партії, яка чекає проголошення свого лідера Віктора Януковича президентом, вигідним. Мовляв, це не підштовхувало б до співпраці з комуністами. Володимир Стретович, представник НУНС, заявляє, що не бачив ні підписів колег по фракції, ні піднятих рук за об'єднання в таку коаліцію.

"Я не бачу, що є активність більшості членів фракції щодо утворення коаліції з Партією регіонів. Треба набратися терпіння і подивитися як це в найближчі дні проясниться. Поки що фракція не збиралася, голосування не здійснювалося. Відповідно, нема про що говорити, хоча слухи ходять, слухами повниться. Слабо вірю, що вже є 37 бажаючих це здійснити".

Володимир Стретович наголосив, що входження до складу коаліції можливе лише за згоди цілої фракції: "Вихід із фракції – автоматично означає складення мандату. Можливо внесуть зміни до регламенту, закону. Але на сьогодні це ще не з'ясовано. На сьогодні поки що ідуть підготовчі роботи."

Розмови про коаліцію передчасні?

Лідер Української Народної партії Юрій Костенко каже, що розмови про нову коаліцію передчасні, оскільки, за словами депутата, ще має завершитись виборчий процес. Втім, Юрій Костенко скептично оцінює можливість злагоджених дій колег по фракції: "Немає фракції НУНС. Вона з самого початку формувалася не на основі ідеї, а на основі індивідуальних підходів Віктора Андрійовича Ющенка. Є у фракції бізнес інтереси, а бізнес в опозиції бути не може. Є у фракції інтерес політичний Самоооброни, яка одразу ж себе пов'язала з БЮТ. Є невелика група – залишків національно-патріотичних сил."

Юрій Костенко також не виключив можливості збереження коаліції в попередньому вигляді – БЮТ, НУНС, блок Литвина.

Джерело: Бі-Бі-Сі
Обговорити на форумі