друкувати


Financial Times має сумніви щодо обіцянок Януковича

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-02-10 02:10:18
Financial Times переповідає сумніви щодо здатності Віктора Януковича у разі затвердження на посаді президента виконати його передвиборчі обіцянки.

У статті мовиться, що критики Януковича вказують на труднощі, з якими йому доведеться контролювати різні інтереси великих підприємців, які його підтримали, бо підприємці можуть бути більше зацікавлені у вигідних оборудках з урядом, а не в оновленні економіки.

Financial Times цитує колишнього однопартійця пана Януковича Тараса Чорновола, який висловлює припущення, що рівень корупції та непрозорої приватизації може зрости, а передбачити здатність упроваджувати реформи нової влади, за словами пана Чорновола, важко.

Часопис пише: "Його прихильники кажуть, що Віктор Янукович оновлюватиме економіку, але колишній прем’єр-міністр, який керував урядом 2003-04 і 2006-07, повертається до влади з невеликими заслугами реформіста... його цілі часом заплутані. Він, наприклад, одночасно закликає до вступу України у митний союз з Росією і до переговорів про вступ у зону вільної торгівлі з Європейським Союзом."

Financial Times пише, що першим випробуванням для пана Януковича буде підштовхування виходу економіки з рецесії та співпраця з МВФ, який призупинив надання фінансової допомоги, вимагаючи скорочення Україною витрат. Проте пан Янукович пообіцяв підняти пенсії та скасувати на 5 років податки для малого бізнесу.

Другим великим випробуванням є газова торгівля. Пан Янукович пропонує створити з Росією та ЄС газовий консорціум, щоб керувати українською газотранспортною системою.

"Барометром нового клімату буде визначення українських компаній, які братимуть у цьому участь і чи буде у цьому задіяний пан Фірташ і його компанія Росукренерго,"- пише Financial Times.

Джерело: Бі-Бі-Сі
Обговорити на форумі