друкувати


Цукрова галузь України вимагає в 100-150 млн дол. інвестицій

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-02-09 05:57:53
Для створення в довгостроковій перспективі конкурентоспроможної цукрової галузі в Україні необхідно 100-150 млн дол. інвестицій, повідомляє прес-служба Аграрної палати України (АПУ).

"Ще в 2005 р. АПУ запропонувала уряду провести концентрацію в цьому секторі для залучення двох-трьох стратегічних інвесторів на зразок міжнародної компанії British Sugar. На жаль, це не було зроблено", - зазначив президент АПУ Дмитро Березовський, повідомляє РБК-Україна.

За його словами, в результаті безсистемного скорочення потужностей з 150 цукрозаводів залишилося близько 60, але основні проблеми галузі не вирішені. Організація вважає, що в країні відсутня державна політика стимулювання інтенсивного вирощування цукрового буряка і ефективного цукрового виробництва.

"Недовироблення цукру в Україні і в світі призвело до стрибка цін на нього в 2,5 рази на українському ринку. Крім того, негативну роль зіграла непродумана політика відносно імпорту цукрового тростнику", - пояснив Д.Березовський. АПУ прогнозує, що кондитерські і хлібобулочні вироби, а також інші товари, у виробництві яких використовується цукор, можуть подорожчати від 25 до 70% у лютому-квітні 2010 р. "Висока вартість цукру і патоки на внутрішньому ринку може негативно позначитися на експортних можливостях кондитерської промисловості, наприклад, призвести до зниження конкурентоспроможності одного з основних українських експортних товарів - карамелі", - додав президент АПУ.

Обговорити на форумі