друкувати


Бджоли здатні навчитися розрізняти людські обличчя

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-02-09 04:35:25
Бджоли здатні навчитися розрізняти людські обличчя, свідчать дані нових спільних досліджень вчених із Франції і Австралії.

Хоча бджоли не здатні ідентифікувати окремих людей, їх можна навчити розрізняти риси, властиві людським обличчям. Ці істоти не "впізнають" людей, як це робимо ми, а бачать нас як "дивні квіти".

Результати досліджень доводять, що, навіть володіючи крихітним мозком, комахи здібні до аналізу зображень. Використовуючи цю здібність бджіл до пізнавання облич, ми могли б дізнатися багато нового на шляху до створення автоматичних систем ідентифікації облич, відзначають вчені.

Спочатку команда вчених спробувала з'ясувати, чи зможуть бджоли розрізняти прості, схожі на обличчя зображення: схематичні малюнки з двома крапками замість очей, вертикальною смужкою замість носа і горизонтальною як рот. У одному випадку всі елементи були розташовані близько, в іншому - знаходилися на більшій відстані.

Заохочувані цукром, бджоли з часом навчилися віддавати перевагу одним зображенням над іншими - ця здатність залишилася навіть після того, як вчені перестали використовувати цукор.

Потім дослідники спробували з'ясувати, чи можуть бджоли відрізнити обличчя від абстрактних зображень, що складаються з нагромадження крапок і штрихів. Після тренування комахам демонстрували нову, невідому пару картинок. Як з'ясувалося, бджоли встигали запам'ятати правильне відносне розташування крапок і ліній і обирали потрібне зображення з незнайомої пари.

Поки що немає підтверджень тому, що комахи можуть навчитися впізнавати конкретну людину. Вони лише запам'ятовують відносне розташування елементів, які утворюють обличчя, і потім можуть використовувати цю стратегію для вивчення і пізнавання різних об'єктів довкілля.

Джерело: Освітній портал
Обговорити на форумі