друкувати


70-річний спортсмен-ветеран: Роки медалям не завада

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-02-09 03:48:04
70-річний спортсмен-ветеран Іван Файчак з Івано-Франківська здобув перемогу у бігу на 60 метрів з бар’єрами та зі стрибків у довжину та висоту на чемпіонаті України серед ветеранів. Тепер він представлятиме Україну на світовій арені під час чемпіонату з легкої атлетики у Канаді, що відбуватиметься 1-6 березня. Пан Файчак є провідним спортсменом в країні серед ветеранів легкої атлетики. Він здобув золоту нагороду Чемпіонату Європи із зимового п’ятиборства, є призером Чемпіонату Європи зі стрибків у довжину.

Спортивні задатки людини, на думку Івана Ільковича, формуються ще при зачатті. Коли з боку матері та батька здорова родина, або як тепер кажуть, чисті та міцні гени, то й маля буде здоровим, а далі – справа виховання і бажання бути першим. Змалечку ніяких спортивних тренувань у прикарпатського чемпіона світу не було. "Я займався народною фізкультурою, – усміхаючись, розповідає "Експресу" про свої перші кроки до високих нагород пан Файчак. – З часу, коли себе пам’ятаю я постійно був у русі. З дитинства допомагав батькам, потім ганяв м’яча, бігав, стрибав. Сьогодні, на жаль, діти мало рухаються".

Для тог, аби і в поважному віці залишатися у добрій фізичній формі, прикарпатський чемпіон легкоатлет розробив власну систему. І першим її постулатом є рух з дитинства. Це не обов’язково мають бути спортивні заняття. Звісно, якщо дитина має схильність до певного виду спорту, то батькам варто це розвивати. Ймовірно, згодом хлопчик чи дівчинка і не стануть спортсменами, не матимуть нагород, але закладена з юних років дисципліна, бажання перемагати, добра фізична форма, допомагатиме у житті долати труднощі.

Сам Іван Файчак легкою атлетикою серйозно почав займатися в армії, де він можна сказати випадково став призером чемпіонату усіх частин військ хімічного захисту ще тоді Радянського Союзу. Здібного хлопця помітили викладачі львівського інституту фізкультури та запропонували йому поступити до вузу. Там здібний юнак виконав норму кандидата в майстри спорту і розпочав довгу викладацьку діяльність у різних навчальних закладах Прикарпаття. Сьогодні Іван Ількович, навіть не зважаючи на щільний графік тренувань та поїздок по світу, не покидає студентів. Він викладач фізкультури в івано-франківському Національному технічному університеті нафти і газу.

Велике натхнення чемпіону поважного віку додають студенти, з якими він не тільки проводить заняття, але й щодня наголошує на здоровому способі життя, розповідає про країни, де побував. Молодь вболіває за свого викладача. На кожне змагання юнаки та юнки йому "настанову" обов’язково привезти чергову нагороду. "Ну хіба я можу підвести їх, – усміхається Іван Ількович. – Як правило, це тренери і викладачі вболівають за молодих, а в мене, бачите, навпаки".

Серед улюблених видів легкої атлетики, Іван Ількович надає перевагу стрибкам у довжину, бігу з бар’єрами, а з п’ятиборства бігу 60 метрів з бар’єрами, стрибкам в довжину, висоту, штовханню ядра, та бігу на кілометрову дистанцію. Між парами Іван Ількович тренується, чим показує добрий приклад. Часто студенти приходять подивитися на викладача, який у свої 70 ще заткне за пояс сорокарічного спортсмена. Згодом й самі кидають курити й вживати алкоголь та прямують до спортзалу, бажаючи, аби в до старості залишатися здоровим і підтягнутим та забути про відвідування аптек. Енергетика молоді є другим фактором системи тренувань пан Файчака.

Важливим є аутотренінг, під час якого він налаштовує себе на перемогу. А ще перед змаганнями Іван Ількович може подумки, або й вголос поспівати козацьких, стрілецьких та упівських пісень Як стверджує чемпіон, в них закладено бойовий дух, який надихає його до перемоги. У цих словах, мелодії та ритмі закладена така енергія, що здатна стіни проломити. А ще, напевно, під час співу сила предків та козацьке коріння в спортсменові починає нуртувати. Налаштовує на перемогу й щоденне спілкування з Богом: молитва і церковні співи. Вони, на думку пана Файчака, дозволяють заспокоїти та привести в порядок всі системи організму, оберігати їх від хвороб.

Велику роль відіграє й патріотизм. "Надзвичайно приємно сходити на п’єдестал, коли звучить гімн України, коли тисячі людей, присутніх на змаганнях, віддають шану твоїй країні, – мовить Іван Ількович. – Тоді відчуваю себе частинкою великого народу і нації". Щодо поразок, то під час них легкоатлет не опускає руки, адже мало є таких спортсменів, які б не програвали. Тоді варто спокійно аналізувати помилки, аби не допустити їх під час наступних змагань. Можливості своїх майбутніх суперників при карпатець аналізує, вивчаючи по Інтернету результати їхніх виступів. Та чи не найбільшою підтримкою для Івана Файчака є його родина та друзі, які вже перемоги на Чемпіонаті світу.

Автор: Галина ПЛУГАТОР, "Експрес"
Обговорити на форумі