друкувати


Д.Креймер: Чесні вибори – результат Помаранчевої революції

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-02-09 03:02:29
Голова місії спостерігачів Міжнародного республікансього інституту Дейвид Креймер в інтерв’ю "Голосу Америки" розповів про свої враження від президентських виборів в Україні.

ГА: Пане Креймер, за кілька днів до другого туру кандидат у президенти Юлія Тимошенко звернулася до світової громадськості із закликом зупинити масштабні фальсифікації, до яких, на її думку, міг призвести новий виборчий закон. Судячи з вашого досвіду спостерігача – чи виправдалися ці побоювання?

ДК: Судячи з того, що я бачив (а я відвідав з десяток дільниць у Києві), а також судячи зі звітів моїх колег з місії МРІ (які вели моніторинг у 7 областях України), – те, чого побоювалися, не сталося. Дільниці відкривалися вчасно, а всі члени дільничних виборчих комісій були, як і належить, на своїх місцях. На щастя, внесення поправок до виборчого законодавства за лічені дні до виборів не спричинило великих проблем.

Взагалі вибори 7 лютого пройшли нормально і спокійно. Це добре, якщо спостерігачі нудьгують під час голосування. Це свідчить про відсутність якихось серйозних порушень. Я не хочу сказати, що самі вибори або кампанія були нудними, – навпаки, я вважаю кампанію цікавою. А за рівнем організації ці перегони можуть мати позитивний вплив на імідж України. Адже Україна вже провела кілька справді демократичних виборів. І зараз ви знову демонструєте вміння організувати чесні, справедливі вибори. Звичайно, новообраному президентові ще доведеться доводити свою здатність успішно керувати країною. Але що стосується самих виборів, то, як виглядає, Україна склала залік.

ГА: Коли Юлія Тимошенко перед ІІ туром забила на сполох, апелюючи до представників міжнародних організацій та послів західних країн, – коментарів посольства США не було чути. Схоже, що під час нинішніх президентських виборів в Україні Сполучені Штати прагнули максимально дистанціюватися, уникаючи будь-яких заяв на виборчу тему. Як ви можете це пояснити?

ДК: Позиція Сполучених Штатів полягає у тому, що ми зосереджені на справедливості процесу, а не на тому, хто переможе. Ми хочемо бачити вибори, які б відповідали стандартам – вільні, чесні, демократичні. А визначати, хто буде наступним лідером країни, – то не наша справа; це вирішать самі українські виборці. І ми хотіли б, аби й інші зовнішні гравці дотримувалися такої ж позиції. Щоб вони також дали змогу українцям самим вирішити, хто буде їхній наступний лідер. І я думаю, всі помітили різницю між нинішньою президентською кампанією і тим, як це було в 2004-му році, коли деякі інші країни відкрито втручалися у виборчий процес, намагаючись підігрувати одному з кандидатів.

ГА: Якщо ми вже заговорили про 2004-ий рік: багато хто в Україні вважає, що сьогоднішня (поки що офіційно не оголошена) перемога Віктора Януковича є свідченням поразки Помаранчевої революції. Інші, навпаки, стверджують, що перемога опозиціонера на чесних виборах завоюванням Помаранчевої революції.

ДК: Я поділяю точку зору останніх. Адже Помаранчева революція створила сприятливе середовище для чесних та прозорих виборів. Коли кандидати можуть вести кампанію вільно і без остраху, коли ЗМІ не зазнають нападок і погроз і не отримують "темників", які диктують журналістам, що писати, а що ні. Це середовище, в якому виборці можуть вільно обирати кандидатів за своїм уподобанням. Можливо, до цього вже звикли в Україні і сприймають як належне. А дарма. Я вважаю це досягненням країни, завоюванням "помаранчевого" Майдану.

Стосовно ж імовірного переможця цих виборів можу сказати таке. Після того як вибори закінчаться і буде офіційно названо ім’я переможця, Сполучені Штати Америки, Захід, інші країни працюватимуть з новим лідером України, обраним у процесі вільних демократичних виборів.

ГА: Пане Креймер, ви належите до Республіканської партії і у попередній адміністрації Джорджа Буша обіймали посаду помічника держсекретаря США. На думку багатьох в Україні, після приходу до влади нової адміністрації Сполучені Штати помітно "збайдужіли" до долі демократії в Україні. Як виглядає, у президента Обами інші пріоритети у зовнішній політиці…

ДК: Президент Обама під час свого візиту до Москви у липні минулого року дуже чітко сказав, що так зване "перезавантаження" відносин з Росією не здійснюватиметься за рахунок інших країн регіону. Двома тижнями пізніше візит в Україну віце-президента Байден був способом продемонструвати зацікавленість Сполучених Штатів у розвиткові тісніших зв’язків з Україною та іншими країнами. І я сподіваюсь, що після президентських виборів в Україні ми побачимо нове пожвавлення зусиль Сполучених Штатів для налагодження співпраці з Україною, а поглиблення зв’язків між нашими країнами буде важливою метою американської зовнішньої політики. Але водночас ми шукатимем і кращих стосунків з Росією, – це не повинно бути взаємовиключними речами.

Нам дійсно не байдужа доля демократії в Україні. Ми всім серцем віримо, що вашій країні треба допомогти провести демократичні реформи. І до речі, під час роботи спостерігачами на дільницях ми чули багато відгуків від людей, які вітали нашу присутність. Вони казали, що хочуть, аби Україна йшла демократичним шляхом. Сполучені Штати теж цього хочуть. Нам, коли хочете, вигідно мати в особі України сильного і стабільного союзника. Це вигідно так само усім країнам регіону. І тому демократична Україна потрібна всім.

Автор: Оксана ЛIГОСТОВА, VOA News
Обговорити на форумі