друкувати


Канадські спостерігачі дали високу оцінку організації повторного голосування

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-02-09 09:57:31
8 лютого Голова Центральної виборчої комісії Володимир Шаповал зустрівся з сенатором Парламенту Канади Рейнел Андрейчук та главою місії спостереження організації КАНАДЕМ Тарасом Залуцьким на їх прохання.

Уряд Канади на запрошення українського уряду направив місію спостереження за виборами Президента України у кількості 200 осіб через організацію КАНАДЕМ, партнера канадського уряду зі здійснення міжнародного спостереження за виборами. Тож пані Андрейчук як керівник канадської делегації цікавилась особливостями перебігу виборчого процесу. Вона повідомила, що представники місії спостереження побували в регіонах, на виборчих дільницях, спостерігали за ходом голосування, і їх оперативні висновки свідчать про належну організацію виборчого процесу як з боку Центрвиборчкому, так і окружних та дільничних виборчих комісій. На думку сенатора, саме Центральна виборча комісія була в цей період осередком відповідальної роботи і суспільних очікувань. Комісії було непросто працювати з огляду на особливості чинного Закону про вибори Президента України та внесених до нього в останні дні змін, зазначила вона, проте з поставленим завданням вона впоралась гідно.

Голова Центрвиборчкому подякував гості за високу оцінку роботи державного органу, який він очолює, й зазначив, що важливим чинником у забезпеченні прозорості виборчого процесу й дотриманні вимог закону став саме інститут офіційних спостерігачів, який є своєрідною превенцією і стримуючим фактором щодо намірів порушувати закон чи зловживати нормами права.

Торкнулись міжнародні спостерігачі питання представництва у виборчих комісіях різного рівня політичних інтересів, інтересів кандидатів на пост Президента України. В.М.Шаповал висловив своє бачення принципів формування, зокрема, Центральної виборчої комісії в цьому сенсі, зауваживши, що першоосновою роботи таких комісій має бути професійність. Відповідні зміни в законодавстві можливі, вважає він, якщо буде певне суспільне замовлення.

Сторони обговорили також питання функціонування Державного реєстру виборів в Україні. При цьому Володимир Шаповал відзначив, що ці вибори вперше проводились за списками виборців, складеними на підставі відомостей Держреєстру, і практика засвідчила, що попри наявність деяких недоліків списки були більш якісними й достовірними, повідомляє відділ взаємодії із засобами масової інформації Секретаріату Центральної виборчої комісії.

Обговорити на форумі