друкувати


У Тимошенко залишається все менше шансів поставити під сумнів підсумки

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-02-08 07:05:54
Голова Центрвиборчкому Володимир Шаповал у сьогодні констатував: другий тур президентських виборів в Україні відбувся. В цілому вибори президента визнані відповідними міжнародним стандартам, заявили газеті Взгляд в місії ОБСЄ. Це означає, що перемогу Януковича тепер навряд чи можна заперечити. У штабі голови Партії регіонів з ранку святкували перемогу, а от у Тимошенко панувала розгубленість. Всі чекали, що скаже сама Юлія Володимирівна. Однак, у прем'єра, схоже, немає відповідей на безліч питань, тому нею обрана тактика затягування часу, вважають українські політологи.

Проте прес-конференцію прем'єра, заплановану на понеділок, було скасовано. Раніше час зустрічі Тимошенко переносився двічі: спочатку захід призначалося на 11.00, потім - на 17:00 ...

У Юлії Володимирівни немає відповідей на безліч питань, тому нею обрана тактика затягування часу, вважають українські політологи.

Тримати паузу

Прем'єр, яка володіє неабиякими акторськими здібностями, судячи з усього, обрала тактику актриси Джулії Ламберт із славетного роману Сомерсета Моема "Театр".

Для Тимошенко нині проблема полягає не в коректування результатів виборів, а в зниженні капіталізації успіху Януковича, заявив в інтерв'ю газеті ВЗГЛЯД директор Центру соціальних досліджень "Софія" Андрій Єрмолаєв.

"Враховуючи, що команда Тимошенко розуміє неможливість скасування результатів і враховує високий ступінь легітимності, поки все зводиться до спроби максимізувати хоча б символічно свої результати", - пояснив політолог. На його думку, команда Тимошенко буде акцентувати увагу країни на маленький розрив між двома кандидатами і тягнути час, щоб придумати найбільш оптимальний вихід із ситуації.

Експерт вважає, що у прем'єра немає шансів виграти судову війну з Януковичем, "тому що команда Тимошенко дає собі звіт у можливості дзеркальної відповіді": "У випадку якщо вибори будуть дискредитовані, то вимушені нові вибори можуть остаточно обвалити рейтинг Тимошенко як політика війни".

"Нині Тимошенко не в змозі ставити будь-які умови, і сенсу в цих умовах немає. Є жорсткі строки судових процесів, є жорсткі терміни, визначені законом. І регіоналам треба просто набратися терпіння і дочекатися остаточного оголошення їх перемоги", - впевнений співрозмовник.

У відповідь на запитання, що ж може зробити леді Ю, Андрій Єрмолаєв відповів: "Хочу підкреслити, головна небезпека для Тимошенко полягає вже не в підсумки виборів, які вони змушені визнавати, а в тому, що наступає вівторок, а з вівторка вона є чинним прем'єр-міністром, який працює без бюджету, який має багато питань з станом казначейського рахунку, з бюджетом місцевого самоврядування, з проблемами виплат боргів у найближчі місяці, тому в неї критична ситуація з відповідальністю. Це її має зараз найбільше турбувати. Перехід в опозицію - це слабка позиція, збереження поста прем'єр-міністра - це дрейф до негативної оцінки і в парламенті, і серед виборців. Я думаю, для неї зараз найсерйозніша проблема - це відповідь на питання: як їй вчинити", - упевнений політолог, який вважає, що у Юлії Тимошенко поки немає відповіді на це питання, звідси і відстрочка зустрічі з журналістами.

"Найпростіший рецепт, з огляду на високий результат другого туру, - йти на дострокові парламентські вибори. Але тут варто згадати результати першого туру і істинний розподіл симпатій виборців. Так що поки Тимошенко буде думати і тягнути час за допомогою юридичного затягування. Це її суто тактичне завдання", - заявив директор Центру соціальних досліджень "Софія" Андрій Єрмолаєв.

Ближче до вечора стало відомо, що о 21.00 у Києві відбудеться засідання фракції БЮТ. Проте газеті ВЗГЛЯД так і не вдалося дізнатися у соратників Тимошенко, які ж питання будуть обговорюватися. "Ми й самі толком поки нічого не знаємо. За результатами виборів ... Будемо вирішувати, що робити", - зізнався один з членів фракції.

Швидше б інавгурація!

Тим часом у штабі опонентів панують кардинально інші настрої. Тут вже називають один одного посадами, які повинні зайняти регіонали, як тільки візьмуть владу в свої руки. Так, під кодовим ім'ям "наш прем'єр-міністр" нині ходить начальник штабу Януковича Микола Азаров, хоча серед соратників Януковича ходять активні чутки про те, що крісло Тимошенко займе зовсім не він, а права рука бізнесмена Ріната Ахметова Борис Колесников.

При цьому регіонали геть відкидають будь-які можливості будь-яких переговорів з Тимошенко і Ко.

У Партії регіонів, незважаючи на паритетні результати виборів, не мають наміру вести переговори з БЮТ щодо можливої нової коаліції.

"Це неможливо", - заявив Борис Колесников на брифінгу у відповідь на відповідне питання.

"Ми не торгуємо демократією", - гучно додала ще одна активістка Партії регіонів Ганна Герман.

"Коаліція з БЮТ може бути в перспективі тільки для ухвалення конституційних змін - з метою розвитку демократії, місцевого самоврядування - в рамках тих домовленостей, які були минулої весни", - додав Колесников.

"Жодних розмов (про коаліцію), поки не визначений результат виборів, бути не може", - відзначив депутат.

"Давайте ми закінчимо зі старою владою, а потім почнемо нову коаліцію. У найближчі два-три дні буде якась відповідь на ваше запитання", - заявив він.

У Партії регіонів також впевнені, що Тимошенко спеціально затягує підрахунок голосів, щоб ... підняти народ для акцій протесту. Про це заявила Ганна Герман на брифінгу в понеділок.

За її словами, Тимошенко "відмовилася від шокової терапії і намагається відтягнути для себе неприємний результат, намагається нав'язати думку суспільству, що її перемога ще можлива".

"Це спосіб, щоб піднімати людей, привозити їх до Києва, робити фантазії на тему нових революцій, - заявила депутат. - Ми сподіваємося, що сьогодні до вечора підрахунок голосів буде завершено, і на цьому буде поставлена кінцева крапка".

"В опозиції є всі сили і засоби для того, щоб захистити результат. Але не думаю, що це буде корисно українському суспільству. Корисно буде, якщо сторона, що програла визнає результат ЦВК, міжнародні організації це підтвердять", - заявив у свою чергу Борис Колесников.

"А воювати марно - влада в будь-якому разі програє. Такого ще не було, щоб опозиція вигравала в країні, що вважає себе демократичною, а влада відняла перемогу. Такого не буде! Так що я у війну не дуже вірю", - підкреслив він.

Війни не буде

Учасники президентських виборів в Україні повинні визнати їх результати. Про це заявив у понеділок глава місії Парламентської Асамблеї Ради Європи Матіаш Йорши на прес-конференції.

"Обидва кандидати повинні погодитися, що ці вибори були демократичними. Україна заслуговує оплесків. Визнання результатів виборів політиками підтвердить, що Україна справді є демократичною країною. Народ України тепер заслуговує мирної передачі влади", - сказав Йорши.

У свою чергу, керівник місії Парламентської Асамблеї країн НАТО Арсен Агов зазначив, що Україні вдалося створити модель демократичних виборів і випередити в цьому плані інші країни регіону. Він висловив надію, що цей процес буде незворотнім.

Не вірять в можливість Майдану-2 і експерти.

"Мені не подобається нагнітання істерії навколо виборів. Вважаю, що крахом "помаранчевої революції" була б не перемога опонента Тимошенко, а спроби зриву демократичних виборів", - вважає президент Центру дослідження політичних цінностей, народний депутат від НУ-НС Олесь Доній: "Чи готові люди виходити на Майдан? Потрібно запитати про це у людей. Заради чого, за які гроші? Я сумніваюся, що люди вже готові виходити на мітинги за фальсифікації, яких немає".

"Повторити те, що відбулося в 2004 році, неможливо. Тоді було очевидно, що рішення ситуації можливо тільки через вулицю. Людей просто так обдурити неможливо, вони бачать фальш. Тому повторів 2004-го не буде ні в 2010 році, ні в найближчі десятиліття. Я бачив цю лавину людей в 2004 році, яка летіла з неймовірною швидкістю. Вона могла перевернути не тільки Україну, а й сусідні держави. Я розумію, що у своєму житті такого підйому, таких емоцій я більше не побачу. Такі речі відбуваються один раз за тисячоліття", - упевнений Роман Безсмертний, голова виконкому "Нашої України".

Варто нагадати, що Віктор Янукович вже перемагав у другому турі президентських виборів з відривом у 2,7 відсотка голосів у 2004 році. Однак тоді йому так і не вдалося зайняти крісло президента. Міжнародні спостерігачі заявили, що голосування не відповідало європейським стандартам. Тоді прихильникам Віктора Ющенка і Юлії Тимошенко вдалося змусити владу України дочекатися рішення Верховного суду, який скасував постанову ЦВК про результати виборів. У підсумку було проведено повторний тур голосування, перемогу отримав Ющенко.

МВС: непротивлення злу насильства

У понеділок на площах Києва було спокійно. Тільки під Центрвиборчкомом зібралися прихильники Януковича. Втім, там ще кілька днів тому всюди по периметру площі були встановлені намети із символікою Партії регіонів, а також величезний плазмовий екран з різними написами "Україна для людей", "Захистимо вибір народу України".

Переважна більшість людей на площі - пенсіонери та молоді хлопці міцної статури. На питання, чому вони тут зібралися, люди відповідали неохоче, мовляв, "хочемо відстояти чесні вибори": "Ми за Януковича".

При цьому в МВС України не бачать підстав для посиленого контролю громадського порядку після виборів. Про це заявив в понеділок заступник глави МВС Олександр Савченко.

"Я можу гарантувати порядок на вулицях, по крайній мірі, в Києві точно. У нас вистачить сил, а якщо ні, то у нас є внутрішні війська, але ми поки не бачимо підстав для їх залучення", - сказав він.

Савченко сказав, що МВС відомо про масове підвезення Партією регіонів виборців з областей до Києва. За його словами, міліція проводить стандартну перевірку транспортних засобів, "як завжди, під час пересування великої кількості людей".

"Потреби в додаткових перевірках немає, це звичайні люди, які їдуть за ідею, чи за якусь іншу мотивацію, якихось терористів серед них немає", - сказав Савченко.

"Ми знаємо, що формуються 2 потяги з кримського регіону. Ми знаємо, що ніяких спортсменів там немає ... Ми вже готові були зустріти їх сьогодні вранці, і будемо готові далі", - додав він.

За словами Савченко, штаб Партії регіонів запевнив міліцію, що ті люди, які перебувають в санаторіях під Києвом, залишаться до інавгурації, а ті, котрих нещодавно підвезли найближчим часом поїдуть додому.

На питання, чи підвозить своїх прихильників БЮТ, Савченко відповів: "Поки у нас немає інформації, що хтось під цими прапорами приїжджає з інших регіонів".

При тому Савченко запевнив, що у разі ексцесів міліція зможе розняти протестуючі боку. На питання, яким чином співробітники МВС мають намір рознімати протестуючих, він сказав:

"Вони будуть стояти мовчки, скажімо, як роботи, і витиратися, якщо хтось плюне, або щось інше" ...

Джерело: Взгляд
Обговорити на форумі