друкувати


Вперше за останні роки в Україні фіксують зниження смертності від раку

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-02-05 05:43:47
Вперше за останні роки в Україні фіксують зниження смертності від раку. Про це у Всесвітній день боротьби з раком, який відзначають 4 лютого, заявив головний онколог країни Ігор Щепотін.

Він також поставив під сумнів статистику Всесвітньої організації охорони здоров’я, згідно з якою Україна – на другому місці в Європі за кількістю смертей від раку.

Майже половину хворих на рак в Україні виліковують – заявив Ігор Щепотін.

Попри невтішні оцінки Всесвітньої організації охорони здоров’я, він запевняє, що ситуація не є аж на стільки поганою. Поряд з цим він визнає, боротьба з раком в Україні є недостатньо ефективною.

Головне, на думку Ігоря Щепотіна, зараз змінити хибний імідж раку, як невиліковної хвороби. Він запевняє, що рак – це не вирок, ця недуга ефективно лікується.

Але водночас самі медики говорять про катастрофічно мале фінансування боротьби проти раку. За словами головного онколога Києва Геннадія Олійніченка, держава забезпечує потребу в ліках та обладнанні лише на десяту частину.

Як наслідок, розповідає Ігор Щепотін із Національного інституту раку, за гроші з бюджету можна лікувати лише одного з п’яти хворих.

"Ми маємо ліки на складах і лікуємо до того часу, поки вони є. Коли вони закінчуються, ми кажемо – sorry, це слово для Бі-Бі-Сі зрозуміле, не буду перекладати – ліків нема. Прошу іти в аптеку і купувати."

Минулого раку на боротьбу з раком уряд виділив майже 150 мільйонів гривень, цього року очікують подвоєння суми. Але, на переконання голови ради спілки захисту прав пацієнтів Валентини Очеретенко, справи не покращаться, поки парламент не ухвалить загальнодержавну програму з цього приводу:

"От коли приймуть закон, то ми будемо сподіватися на те, що держава таки вважає рак серйозною проблемою."

Втім, президент фонду допомоги онкохворим дітям "Краб" Лариса Лавренюк, це питання дедалі більше вирішують без участі держави: "Фінансування жахливе, забезпечення обладнанням жахливе – саме з боку держави. Тобто в цьому плані нічого не змінилося. Це здобуток, по-перше, власне кожного. А по-друге, люди відгукуються. Працюють благодійні фонди, організації. Люди стали більш небайдужими."

За офіційною статистикою, від раку в Україні щороку вмирає 90 тисяч хворих із понад 800 тисяч зареєстрованих. За прогнозами, до 2020 року недуга вражатиме вже по 200 тисяч українців щороку. Найгірша ситуація – у східних регіонах, де розвинена промисловість, найкраща – у західних.

Автор: Роман Лебедь, Бі-Бі-Сі
Обговорити на форумі