друкувати


США підтвердили плани розміщення ПРО в Румунії

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-02-05 04:57:05
Вашингтон підтверджує плани розміщення ракет-перехоплювачів на території Румунії, уточнивши при цьому, що вони спрямовані проти "можливої загрози" з боку Ірану, повідомляє в п'ятницю агентство France Press з посиланням на заяву заступника держсекретаря США Філіпа Кроулі.

Напередодні президент Румунії Траян Бесеску оголосив про згоду розмістити на своїй території ракети-перехоплювачі, передбачені новою системою протиракетної оборони (ПРО) США, повідомляє Взгляд.

"Наша нова концепція направлена проти можливої загрози, яка походить з Ірану", - заявив Кроулі, повідомляє РІА "Новини".

"Ми маємо намір захищати наші інтереси й інтереси наших союзників", - додав заступник держсекретаря, підтвердивши плани розміщення на території Румунії ракет-перехоплювачів середньої дальності в рамках ПРО США.

Президент США Барак Обама 17 вересня оголосив про внесення змін до планів зі створення системи протиракетної оборони. США не відмовилися від розміщення наземних елементів ПРО в Європі, але відстрочили їх розгортання до 2015 року. До моменту появи перших наземних об'єктів берега Європи патрулюватимуть військові кораблі США з ракетами-перехоплювачами на борту. Раніше повідомлялося, що головними кандидатами на розміщення наземних елементів системи ПРО є Польща і Чехія.

За словами Бесеску, Румунія "розмістить наземні ракети-перехоплювачі середньої дальності, які перебуватимуть у стані боєготовності до 2015 року". Президент Румунії підкреслив, що ця оборонна система не спрямована проти Росії.

Румунський лідер зазначив, що ракети є частиною принципу "неподільності та безпеки" країн-членів НАТО і "захищає цілісність Румунії". Бухарест вважає, що колишня архітектура ПРО не передбачала захист території країни від можливих ракетних атак.

Бесеску також повідомив, що переговори з розміщення в Румунії американських ракет почнуться найближчим часом, після чого відповідні угоди будуть направлені для ратифікації до парламенту.

Обговорити на форумі