друкувати


П.Андрусяк про фінансування протипаводкових програм

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-02-04 03:30:22
Єдиний Центр закликає депутатів взяти на себе роботу із пошуку шляхів реалізації протипаводкових заходів, якщо уряд не в змозі чи не хоче виконувати свої прямі обов’язки.

"Бездіяльність уряду у реалізації протипаводкових заходів, недофінансування програм у 2009 році можуть призвести до нової катастрофи уже навесні 2010 року. Навіть несильна повінь через незакінчені роботи із подолання наслідків стихії 2008 року може нанести значних збитків", - переконаний голова Івано-Франківської обласної організації Єдиного Центру Павло Андрусяк, повідомляє прес-служба Івано-Франківської обласної організації Єдиного Центру.

"Для того, щоб продовжити фінансування протипаводкових програм, необхідно затвердити бюджет на 2010 рік. А уряд не поспішає ухвалювати основний кошторис держави. Хоча немає гарантії, що навіть із ухваленням бюджету фінансування розпочнеться, - припустив Павло Андрусяк. – Прикладом є недофінансовані протипаводкові програми у 2009 році. Області недоотримали значні кошти, а самотужки забезпечити виконання програм на місцях немає змоги. Приміром, на реалізацію "Державної цільової комплексної програми протипаводкового захисту в басейнах річок Дністер, Прут та Сірет" у 2009 році мало бути затрачено 215 мільйонів гривень, а профінансовано всього близько 46 мільйонів".

"Не зважаючи на те, що ситуація поки не є критичною, розпочати працювати необхідно вже зараз, а не так, як у нас прийнято – тоді, коли біда вже спіткала, – наголосив Павло Андрусяк. – В Івано-Франківській області наразі існує ціла низка об’єктів, які підлягають належному укріпленню, інші – капітальному ремонту". Так, наприклад, навіть незначна кількість води у Верховинському районі минулого року спричинила тяжкі наслідки саме в тих місцях, які не були відновлені після літньої повені 2008 року. Банальним, на перший погляд, причинами цього, окрім недофінансування, є ще й халатність та інстинкт наживи відповідальних осіб.

Єдиний Центр закликає депутатів взяти на себе роботу із пошуку шляхів реалізації протипаводкових заходів, якщо уряд не в змозі чи не хоче виконувати свої прямі обов’язки. "Збитки від повені є набагато більші, ніж затрати на попереджуючі заходи. Так, у 2008 році збитки від стихії в західних областях України становили близько 5 мільярдів гривень", - нагадав Павло Андрусяк.

Лідер Прикарпатського Єдиного Центру наголосив, що депутати мають дізнатись потреби МНС і запропонувати механізми підтримки дій цього відомства. "Доки Кабінет міністрів підпрацьовує піар-командою у штабі Тимошенко, на нього навряд чи варто сподіватись", – висловив свою думку Павло Андрусяк.

Обговорити на форумі