друкувати


А.Шевченко: Зміни ставлять закон за межі здорового глузду

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-02-04 11:39:12
БЮТ заявляє, що його головними стратегічними завданнями є недопущення реалізації Закону про вибори президента в новій редакції, відвернення фальсифікацій та залучення до голосування 7 лютого найбільшої кількості людей.

Представник фракції БЮТ Андрій Шевченко в інтерв'ю Бі-Бі-Сі також відкинув звинувачення ПР у начебто намірах прихильників Юлії Тимошенко перешкодити голосуванню, зокрема, шахтарів.

Андрій Шевченко: Ми готові до голосування більше, ніж Україна до Олімпіади. У нас на 100% подані всі кандидатури членів дільничних і окружних виборчих комісій. Подані всі кандидатури спостерігачів. Ми чекаємо на голосування. Є все для того, аби вибори пройшли чесно і якісно по всій країні. Щодо ставлення до шахтарів, то ми чули, як Віктор Янукович перед першим туром називав покидьками тих гірників, які вирішили голосувати не за нього, а за Юлію Тимошенко. Я думаю, що тут є проблема, тому що Янукович і його команда не можуть зрозуміти, що коли ти шахтар і живеш в Донбасі, то зовсім не факт, що ти мусиш голосувати за Януковича.

Бі-Бі-Сі: Верховна Рада проголосувала за зміни до закону про вибори, запропоновані ПР. Ваша політична сила звернулася до спікера Литвина з проханням не підписувати цей закон, таке ж звернення пролунало до президента. Чому вас не влаштовують ці зміни?

Андрій Шевченко: Тому що нові зміни ставлять закон поза межами здорового глузду. Перша проблема - це проблема кворуму. За новою редакцією, знімається поняття кворуму. Тобто, достатньо двом із 16 членів дільничної комісії зібратися, вони вже можуть ухвалювати рішення. І друге - будь-яке рішення нижчої комісії може перекривати рішення вищої комісії, аж до ЦВК, де нині є чітка більшість у ПР. Це підстава, щоб цей закон не став реальністю. Дуже сподіваємося, що Віктор Ющенко не підпише цей закон.

Бі-Бі-Сі: У п'ятницю останній день агітації, але зараз у Києві почали з'являтися намети від БЮТ, так само як і від Партії регіонів. Навіщо ви розставляєте намети?

Андрій Шевченко: Наша стратегія має три пункти. Нині будь-якою ціною потрібно добитися, аби зупинити підписання закону про вибори в новій редакції, бо він ставить вибори під повний сумнів. Друге - потрібно, щоб всі, хто вболіває за долю країни, прийшли і проголосували. Ми дуже покладаємося на виборців тих кандидатів, хто не пройшов у другий тур. І третє - потрібен чесний підрахунок голосів. Ми не готуємося ні до майданів, ні надзвичайних ситуацій, ми готуємося до чесного голосування. Під час чесного голосування є всі шанси у Юлії Тимошенко.

Бі-Бі-Сі: ПР каже про можливі варіанти силового вирішення проблеми...

Андрій Шевченко: Ми покладаємося не на вуличні акції, силові речі, а на добру свідому волю людей. Як казав Любомир Гузар, неучасть у голосуванні і неучасть у виборах - це втеча від себе, від ухвалення сильних якісних рішень. Тому Тимошенко в ці години і дні буде апелювати до людей, аби вони прийшли і проголосували за зміни в Україні.

Джерело: Бі-Бі-Сі
Обговорити на форумі