друкувати


Івано-Франківськ: Ювілей кафедрального собору

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-02-04 10:40:18
В Івано-Франківську урочисто відзначили 20-ліття повернення греко-католикам центрального кафедрального собору Святого Воскресіння Христового. Цей храм став першим на Західній Україні, який повернули у користування УГКЦ.

Священики собору розповідають, що у 1990 році, питання передачі собору винесли на позачерговий пленум обкому компартії. Проте все вирішилося добре. Тодішній голова Івано-Франківського облвиконкому Вадим Бойчук після Літургії перед закритим храмом передав ключі від катедри єпископам Павлу Василику та Софрону Дмитерку. Саме ці світочі новітньої церкви, яка вийшла з підпілля, багато зробили для того, аби нині храм був таким пишним та величним. Отож історичну справедливість було відновлено, адже до 1946 року, коли у Львові відбувся псевдособор, під час якого греко-католиків, не без допомоги і втручання радянської влади, змусили перейти на православ’я, храм належав греко-католицькій громаді Івано-Франківська. Першим настоятелем собору став молодий священик, а нині єпископ Коломийсько-Чернівецької єпархії УГКЦ Микола Сімкайло.

Привітати прихожан храму та священиків з 20-річний ювілеєм собору до Івано-Франківська приїхали єпископи УГКЦ з різних куточків України і закордону, представники обласної та міської влади.

Автор: Галина ПЛУГАТОР, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі