друкувати


Цьогорічний Давос уже не був затишним місцем для банкірів

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-02-03 04:00:17
Зазвичай затишні зібрання набули похмурих барв, оскільки банкіри викликають негативну реакцію через свою роль у глобальній світовій кризі.

Давос, Швейцарія. Тут, у швейцарських Альпах, фінансисти не так давно правили бал на щорічному яскравому зібранні світової економічної еліти. Здається, неофіційним гаслом останнього був заклик "Спочатку вбий всіх банкірів".

Гнів, спрямований на банкірів зусібіч, добре відчутний, визнав президент банку Morgan Stanley в Європі Дональд Мур, відволікшись від читання графіків посеред галасу в кафе Global Village. На запитання, яка ще група людей була в минулому так само непопулярною в Давосі, він відповів: "Терористи".

Цей жарт відображає зростання тривоги, з якою банкіри починають сприймати свою оточену критикою професію – навіть у Давосі, на зазвичай затишному зібранні.

Зневага до цієї галузі на цьогорічному форумі на швейцарському лижному курорті свідчить про збільшення міжнародного опору проти фінансового сектору. Усенародний гнів з приводу ролі банкірів у фінансовій кризі та їхньої поведінки після неї перекинувся на світову еліту керівників компаній, політиків і регуляторів. Від початку зібрання в середу ті спрямовували свої гіркі звинувачення на володарів банківського всесвіту. Розмови завершилися в неділю.

"Я думаю, відносини між урядом і банками змінилися безповоротно", – сказав Пітер Сендс [Peter Sands], генеральний директор групи Standard Chartered PLC і співголова зустрічі в Давосі. "Гадаю, банки тільки зашкодили собі. Ми були глухими і вистрелили собі в ногу, – зазначив він, додавши, – ми всі потребуємо трішки скромності".

Такі пропозиції пирога скромності відображають політичну атмосферу, яка стала отруйною для банків. Багато банкірів тримаються у тіні, замість дискусій віддають перевагу приватним зустрічам.

Серед урядів і регуляторів наростає підтримка запровадження агресивнішого контролю над банківськими практиками, який виглядав дуже ймовірним ще декілька тижнів тому.

Пропозиції нових жорстких податків і правил, які надходять від США, Великобританії й інших урядів, живлять зрослу рішучість серед офіційних осіб по обидва боки Атлантики покарати фінансовий сектор після того, як банківські втрати мало не спричинили світовий економічний крах.

Полегшення від послаблення економічної кризи поступилося вимогам далекосяжних змін, протести банків відкинуто, а цінності багатьох видів діяльності фінансового сектору поставлено під сумнів.

"Ми повинні припинити шукати винуватого і почати дивитися в майбутнє, – сказав у п’ятницю гендиректор Deutsche Bank AG Йозеф Акерманн, вважаючи, що надмір нових податків і пропозицій зашкодить банківському сектору. – Якщо для того, щоб підтримати пожвавлення економіки, ви не використаєте банківського сектору.., зробите величезну помилку і згодом пошкодуєте про це".

У суботу в Давосі, намагаючись збудувати мости, Акерманн і інші провідні банкіри зустрілися за зачиненими дверима з міністрами фінансів, центральними банкірами і регуляторами найбільших економік.

Банкіри сказали, що розмови були "конструктивними", але не породили конкретного результату, офіційні особи рішуче наполягали на посиленні регулювання.

Один керівник європейського банку нарікав, що організатори конференції запросили надто багато політиків і регуляторів на те, що колись було дружнім зібранням бізнес-еліти.

Тутешня узвичаєна думка зводиться до того, що, здається, банки накликали на себе чимало гніву, коли, щойно вийшовши зі скрути, повернулися до високоризикованих операцій і щедрих бонусів.

"Я думаю, якщо йдеться про нищівні наслідки кризи, банки недооцінили глибокі почуття громадськості", – сказав Гільєрмо Ортіз, донедавна голова центрального банку Мексики.

Навіть ті, які діяли консервативно, зіткнулися з новими правилами, які можуть ускладнити і здорожчити їм ведення бізнесу.

"Банки, які залишилися сильними, розлючені на банки, які мали поганий менеджмент, – сказав під час дебатів про переосмислення системного фінансового ризику Роберт Даймонд [Robert Diamond], президент британського банку Barclays PLC. "Я не бачу жодного свідчення на користь того, що «стиснення» банків і спонукання їх… до чіткої спеціалізації є відповіддю", – зазначив Даймонд, критикуючи пропозиції США.

Якщо регулятори спробують повністю усунути ризик з банківської системи, сказав Алєссандро Профумо, гендиректор італійського банку Unicredit, у підсумку вийде "дуже неефективна система, і я думаю, ми рухаємося в цьому напрямку".

У Давосі цього аргументу не почули.

Жан Клод Тріше, президент Європейського центрального банку, зауважив, що фінансова криза фундаментально змінила відносини між банками і урядом, тому що для порятунку фінансової системи було використано гроші платників податків.

Профспілковий рух – група, що на глобальному капіталістичному торжестві у Давосі тішилася, спостерігаючи за болем банкірів.

"Ми ніколи не були певні, чи справді бажані гості тут. Цього разу маємо слово в дискусіях, маємо місце за столом", – сказав Філіп Дженнінґс [Philip Jennings], генеральний секретар UNI Global Union.

Автори: Маркус Вокер [Marcus Walker] і Емма Муді [Emma Moody]
Назва оригіналу: Financiers gorge on humble pie
Джерело: The Wall Street Journal Europe, 01.02.2010
Зреферував: Михайло Мишкало, Західна аналітична група
Обговорити на форумі