друкувати


Посвяткові прилавки магазинів дивують українців. Далі буде краще?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-02-03 02:17:35
Посвяткові прилавки магазинів і надалі дивують українців. Якщо ще тиждень тому 10 гривень за кілограм цукру сприймалося, як досить екзотична ціна, то зараз вже і 11 гривень не викликає особливого здивування.

Але більш, ніж олія та цукор, останніми тижнями українців дивують ціни на молочні продукти, і особливо, тверді сири, ціни на які від початку року зросли удвічі.

Якщо ще місяць тому дорогий сир міг коштувати близько 60 гривень за кілограм, то тепер так коштує найдешевший. Більшість покупців просто цікавляться цінами, і відходять від прилавків, так і не зробивши покупку. Продавці не на мікрофон скаржаться, що не знають, що робити із дорогим товаром, який швидко псується.

Причини цінового галопу. Експерт Українського клубу аграрного бізнесу Інна Іллєнко каже, що до такої ситуації призвели кілька факторів. До сезонного зростання цін на молоко і загального скорочення виробництва цього продукту в Україні, додався ще й чинник експорту. Саме українські виробники-експортери, які, наприклад, виробляють сир і продають його, приміром, у Росії, за вищими, ніж в Україні цінами, стали диктувати ціни на молоко на внутрішньому ринку, які за зимові місяці зросли удвічі.

Виробники молочної продукції, яка переважно постачається на внутрішній ринок, не можуть конкурувати за головну сировину - молоко - із експортерами, - каже експерт: "В цьому році ще й суттєво піднімали ціну в першу чергу виробники сиру, які орієнтовані саме на експорт. Іноді виробникам, які працюють на внутрішній ринок, то їм по ціні було важко конкурувати. Ціну на рівні 4 гривень 10 копійок, яку пропонували сировари, в яких є експортні контракти, які могли завжди відбити свої більш-менш стабільні прибутки, то виробники, які орієнтовані на внутрішній ринок, їм було важко витримати таку конкуренцію".

Крім того, як твердить пані Іллєнко, на зростанні цін позначилося і невідшкодування ПДВ експортерам, які від нового року стали закладати ці втрати у ціни.

Далі буде краще? У подальшому, як вважає експерт, ціни можуть дещо стабілізуватися. По-перше, навесні ціни на молоко традиційно мають дещо знизитися. По-друге, можливо, на виробників справить враження скорочення продажів сирів і молочних продуктів на українському ринку.

"Можливо, навіть скорочення попиту на цей вид продукції буде спонукати виробників до зниження цін. Крім того, вже певною мірою врегульовані питання повернення ПДв. Звичайно, ще треба буде дивитися, яким чином розвиватиметься сировинний ринок молочної продукції. Традиційно в кінці лютого, на початку березня ціни на молочну сировину дещо починають знижуватися. І певною мірою це також вплине на ціну на сири", - каже Інна Іллєнко.

Тим часом, як виглядає, українцям варто готуватися до нового цінового сплеску, адже впродовж останнього місяця літр бензину подорожчав маже на гривню, а витрати на пальне закладені у ціни будь-якого виробника чи посередника.

Джерело: Бі-Бі-Сі
Обговорити на форумі