друкувати


У 80 ОАЕМП тривають збори із водіями автомобільної та бронетанкової техніки

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-02-03 12:42:25
У 80 окремому аеромобільному полку 13 армійського корпусу Сухопутних військ ЗС України тривають навчальні збори із водіями автомобільної і бронетанкової техніки. Заняття розпочалися 19 січня і завершаться 12 лютого. Загалом до участі у них залучено понад 100 військовослужбовців полку.

За словами заступника командира військової частини з озброєння підполковника Віталія Окуневича, навчальна програма зборів передбачає поглиблення теоретичних і практичних навичок військовиків щодо експлуатації та обслуговуванні штатної техніки.

Офіцер підкреслив, що більшість із залучених на збори водіїв – солдати-строковики, які отримували посвідчення на право керування транспортними засобами ще до військової служби. Оскільки під час доармійської водійської підготовки військовослужбовці вивчали у більшості не військову техніку, розробляючи тематику теоретичних занять, акцент робився саме на специфіці використання армійських вантажних автомобілів марок "Урал", "Камаз", "ГАЗ", "ЗіЛ" тощо.

Щоденна програма навчань із водіями розрахована на 2 години теоретичної підготовки, після якої командири взводів, заступники командирів підрозділів з озброєння та техніки підрозділів проводять практичні заняття в боксах зберігання техніки у парку бойових машин полку. Перед початком нового навчального дня водії складають тестове завдання із попередньо пройденого матеріалу.

Навчальна програма зборів передбачає вивчення загальної будови автомобільної та бронетанкової техніки, яка є на озброєнні 80 оаемп, повторення Правил дорожнього руху із розв’язанням ситуативних завдань. Особливу увагу у цьому аспекті приділяють діям військового водія у складних умовах як під час керування одиночним транспортним засобом, так й рухаючись у колоні, крізь населені пункти, долаючи перешкоди на місцевості тощо.

На заняттях у боксах, водії 80 окремого аеромобільного полку засвоюють тонкощі технічного обслуговування транспортних засобів.

– Зараз ми готуємо спеціальні універсальні картки технічного огляду, обслуговування та експлуатації на кожен вид автомобільного і бронетанкового виробу, який є у військовій частині. – зазначив підполковник В. Окуневич, – А на практиці поступово готуємо водіїв до майбутніх робіт з сезонного технічного обслуговування, яке вони виконуватимуть самостійно навесні цього року. Картки техогляду, що ми маємо розробити до цього часу, стануть для них одночасно і довідковим посібником, і алгоритмом дій, якого слід буде дотримуватись під час обслуговування техніки.

По завершенню зборів водії складатимуть комплексний іспит із пройденого матеріалу.

Автор: Майор Володимир СКОРОСТЕЦЬКИЙ, Західний регіональний медіа-центр МО України (м.Львів)
Обговорити на форумі