друкувати


СБУ затримало 5 росіян – офіцерів ФСБ Росії

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-02-02 06:11:17
За словами голови Служби безпеки України Валентина Наливайченка, затримані наприкінці січня п'ятеро росіян – офіцери ФСБ Росії. Вони намагалися отримати в Україні інформацію, яка стосується оборонної сфери і становить військову таємницю.

Першим затримали безпосереднього виконавця операції, який виявився кадровим офіцером російської спецслужби. Його взяли “на гарячому” якраз тоді, коли він отримував від громадянина України інформацію, що є державною таємницею, а натомість передавав йому 2 тисячі доларів гонорару, - сказав Наливайченко, уточнивши, що зустріч російського офіцера з агентом відбувалась за 14 кілометрів від державного кордону.

Прикриття на другому автомобілі здійснювали ще троє офіцерів ФСБ та військовослужбовець Оперативної групи російських військ у Придністров‘ї.

За діями своїх підлеглих, які прикривали шпигунську акцію та забезпечували безпеку розвідника, здалеку спостерігав їхній керівник – підполковник, представник військової контррозвідки ФСБ начальник Відділу військової контррозвідки ФСБ РФ в ОГРВ, який втік з місця події, залишивши своїх підлеглих, - кажуть в СБУ.

Зв'язок з Придністров'ям. Під час особистого огляду затриманих співробітники СБУ виявили та вилучили знаряддя шпигунської діяльності: цифрові диктофони, вмонтовану в авторучку відеокамеру, закамуфльований під брелок для ключів контейнер для зберігання цифрових даних, у тому числі з інструкціями для агента, ноутбук та флешки пам’яті.

Одним із доказів того, що акцію здійснювали офіцери російська спецслужба, Наливайченко називає факт виявлення на карті пам’яті мобільного телефона фотокопії таємної інструкції, що регламентує агентурну діяльність ФСБ Росії. Крім того з‘ясувалося, що старший офіцер спецслужби Росії навмисно прибув із Москви, аби керувати розвідувальною операцією. Усі затримані російські офіцери в’їхали в Україну з Придністров’я.

СБУ встановила, що кілька місяців тому вони захопили на території Придністров’я громадянина України, доправили його на військову базу, де примусили до співпраці, погрожуючи його життю та здоров’ю, а також його родини. Щодо старшого російського офіцера в Україні порушили карну справу. А суд ухвалив рішення про його арешт. Решту затриманих співробітників ФСБ Росії після допитів вислали з території України, заборонивши в’їзд на 5 років.

Затримання групи, яку українська спецслужба називає російськими шпигунами, сталося два дні по тому, як до Києва прибув новий посол РФ Михайло Зурабов. Його призначено на ту посаду ще влітку минулого року, однак президент Росії Дмітрій Мєдвєдєв відрядив Зурабова до Києва лише у січні цього року, після першого туру президентських виборів в Україні, коли стало відомо, що чинний президент Віктор Ющенко їх програв.

Новині про затримання в Україні російських шпигунів передували повідомлення з низки інших європейських країн про активізацію там російської розвідки.

Російські розвідники у Європі. В оприлюдненій наприкінці січня доповіді Федерального відомства з охорони конституції Федеративної Республіки Німеччина зроблено висновки, що зараз найактивніше працюють у Німеччині російська та китайська розвідки. А керівник управління контррозвідки у відомстві з охорони конституції ФРН Буркхард Евен вважає дії російської розвідки "реальною й конкретною загрозою". Особливо, за його словами, російських розвідників цікавить німецька енергетика, а саме, найновіші розробки у галузі поновлюваних джерел енергії та підвищення енергоефективності. У доповіді Федерального відомства йдеться також про те, що російські спецслужби провадять не лише онлайн-шпіонаж, а й активно вербують агентів.

На початку січня 2010 року польські спецслужби повідомили про затримання російського агента, який за попередніми даними, працював на ГРУ і нелегально мешкав у Польщі упродовж 10 років. Затримання агента, яке відбулося ще навесні 2009 року, стало для нього несподіванкою, і він намагався чинити опір.

Торік у травні Бельгія вислала із країни двох співробітників постійного представництва Росії при НАТО. Тоді газети писали, що на рішення про вислання вплинула історія з викриттям російського шпигуна в Естонії Германа Сімма. І хоча, як вважають, російські дипломати не працювали безпосередньо з Сіммом, збитки від його діяльності змусили НАТО відреагувати на те викриття.

Джерело: Бі-Бі-Сі
Обговорити на форумі