друкувати


Україна відновила переговори про імпорт електроенергії з Молдовою

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-02-02 03:13:45
Мінпаливенерго вирішило скористатися підвищенням цін на російську електроенергію і відновило переговори про імпорт електроенергії в Молдову.

Потенційно для українських компаній відкривається ринок місткістю 170-180 млн доларів на рік, повідомляє ТСН.

Але в міністерстві вважають, що поставками має займатися нинішній монополіст – "Укрінтеренерго", - що, на думку експертів, суперечить чинному законодавству.

Про те, що Україна веде переговори про відновлення експорту електроенергії до Молдови з держмонополією "Energocom", розповів прес-секретар Мінпаливенерго Фент Ді.

Він пояснив, що з 2010 року вартість російської електроенергії, що поставляється в цю країну, збільшилася для молдовських споживачів на 24%. Це змусило "Energocom" сісти за стіл переговорів. "Україна здатна запропонувати Молдові партнерські умови, які будуть вигідними обом сторонам", - запевнив він. Пан Ді оцінює щомісячний попит на електроенергію в країні в 250-270 млн кВт/год.

Нагадаємо, Україна припинила комерційні поставки електроенергії до Молдови на початку минулого року в зв'язку з тим, що Росія запропонувала цій країні більш низьку ціну.

Молдовська ГРЕС (контролюється російською Інтер РАО ЄЕС) з 1 січня поставляє електроенергію споживачам країни за ціною 5,8 цента/кВт/год, говорить аналітик ІК Dragon Capital Денис Саква. Для порівняння: оптова ринкова ціна (ОРЦ) українського Енергоринку зараз складає 5,6 цента/кВт/год.

"Але цей тариф включає близько 30% компенсацій та дотацій на постачання електроенергії населенню. Білорусь, наприклад, домоглася, щоб дотації не включалися в експортний тариф. Якщо їх виключити, тариф досягне 4,5 цента/кВт/год", - пояснює пан Саква.

Нагадаємо, раніше між "Укрінтеренерго" та "Біленерго" було укладено договір про постачання електроенергії за ціною, нижчою за ОРЦ. Пізніше "Біленерго" оголосило про плани з перепродажу української електроенергії до Литви по 12-14 центів/кВт/год.

Як зауважує член комітету Верховної ради з ПЕК Сергій Тулуб, якщо Україна буде поставляти електроенергію за ціною вище від ОРЦ, але нижче від російської (5,7 цента/кВт/год), об'єм продажів може скласти 171-185 млн доларів на рік.

"Стільки ми виручимо, якщо продажі йтимуть через аукціони, якщо до них буде допущено всіх учасників. Якщо ж вони будуть здійснюватися за прямим договором між "Укрінтеренерго" та "Energocom" зі знижкою, то можна сподіватися на 135-145 млн доларів", - говорить пан Тулуб. "Є побоювання, що керівництво Мінпаливенерго піде за білоруським сценарієм, оскільки там останній рік активно відстоювали інтереси не виробників електроенергії, а посередника – "Укрінтеренерго". Це, як і у випадку з поставками електроенергії до Білорусі, буде порушенням закону про демонополізацію експорту енергії", - зазначає член комітету Верховної ради з ПЕК Сергій Тітенко.

Можливість експорту через "Укрінтеренерго" підтвердили й у самому Мінпаливенерго. "За логікою, поставляти має "Укрінтеренерго", у якого вже є договір з молдовською стороною - його потрібно тільки продовжити", - заявив заступник міністра палива і енергетики Олег Бугаєв.

Обговорити на форумі