друкувати


Україну ніхто не примушує вступати до НАТО

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-02-01 09:15:13
Державний секретар США Хілларі Клінтон заявила, що Україну ніхто не примушує вступати до Північно-Атлантичного альянсу, і що це питання повністю залежить від рішення українського народу.

Пані Клінтон промовляла в інтерв’ю американській радіостанції "Голос Америки".

Журналіст "ГА" Девід Голаст поставив пані Клінтон кілька запитань щодо України і Росії, а також інших країн пост-радянського простору та Афганістану.

Хілларі Клінтон раніше заявила, що президентські вибори в Україні, незалежно від їхнього результату, є частиною процесу, який наближає її до Європи.

Журналіст "Голосу Америки" поставив запитання, чи буде це так, навіть якщо новий президент України буде протистояти членству України в НАТО.

Державний секретар відповіла, що це рішення, яке має робити "народ країни".

"Нікого не примушують вступати до НАТО. Тільки якщо країна хоче вступити, але, якщо є відповідна зміна у політичному керівництві, і українські люди вирішать, що, на цьому етапі, вони не прагнуть дістати членства в НАТО, це їхній вибір."

Хілларі Клінтон також прокоментувала ситуацію в Росії і те, що багато людей називає браком громадянських свобод.

"Це велика країна з неймовірною історією та дуже розумним населенням, добре освіченим. Росії треба проробити багато роботи, і президент Медвєдєв це усвідомлює."

"Я вважаю, що у довшому терміні Росія сама більше зацікавлена у відкритості до внутрішньої критики, а також у тому, аби працювати на благо більш відкритого ринку."

Політичні оглядачі відзначають, що з приходом до влади президента Обами пріоритети зовнішньої політики Білого дому істотно змінилися, і є спрямованими на відновлення позитивного іміджу США у світі, тоді як у Східній Європі практикується курс замирення і стабілізації взаємин з Росією.

Джерело: BBC Ukrainian
Обговорити на форумі