друкувати


Прикарпаття: Обсяг іноземних інвестицій на 1 січня становив 615,9 млн дол.США

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-01-29 04:51:55
Загальний обсяг прямих іноземних інвестицій, залучених в економіку області, на 1 січня 2010 р. становив 615,9 млн дол.США, що на 28,1% більше обсягів інвестицій на початок минулого року.

Інвесторами області є нерезиденти з 46 країн світу. До 10 основних країн-інвесторів, на які припадає 90% загального обсягу прямих інвестицій, входять: Нідерланди – 313,1 млн дол. (50,8%), Польща – 62,2 млн дол. (10,1%), Сербія – 39,8 млн дол. (6,5%), Німеччина – 33,5 млн дол. (5,4%), Данія – 30,6 млн дол. (5%), Італія – 20,8 млн дол. (3,4%), Швеція – 18,6 млн дол. (3,0%), Вірґінські острови, Британські – 15,6 млн дол. (2,5%), Сполучене Королівство – 13,4 млн дол. (2,2%), Канада – 11,6 млн дол. (1,9%).

Вагомий обсяг інвестицій внесено нерезидентами в підприємства промисловості – 485,6 млн дол. (78,8% загального обсягу інвестицій), з них переробної – 453,7 млн дол. (73,7%), добувної – 29,9 млн дол. (4,8%), виробництва та розподілення електроенергії, газу та води – 2,0 млн дол. (0,3%). У підприємства сільського, лісового господарства та мисливства вкладено 66,8 млн дол. (10,9%), фінансової діяльності – 34,1 млн дол. (5,5%), будівництва – 14,2 млн дол. (2,3%), торгівлі, ремонту автомобілів, побутових виробів та предметів особистого вжитку – 8,2 млн дол.США (1,3%).

Значні обсяги іноземних інвестицій надійшли в економіку міст Івано-Франківська (79,5 млн дол., або 12,9% загального обсягу інвестицій області) та Калуша (68,3 млн дол., або 11,1%), Калуського (339,5,1 млн дол., або 55,1%), Рогатинського (23,0 млн дол., або 3,7%), Тисменицького (21,8 млн дол., або 3,5%), Богородчанського (17,8 млн дол., або 2,9%), Коломийського (16,1 млн дол., або 2,6%) та Надвірнянського (13,0 млн дол., або 2,1%) районів."

Інформація про виконання у 2009 році заходів Програми розвитку інвестиційної діяльності в Івано-Франківській області на період до 2011 року

"У 2009 році облдержадміністрацією продовжувалась робота щодо поліпшення інвестиційного іміджу області. Основні напрями цієї роботи передбачені в Програмі розвитку інвестиційної діяльності в Івано-Франківській області на період до 2011 року.

Питання щодо активізації співпраці з інвесторами знаходяться на постійному контролі облдержадміністрації. Здійснюється моніторинг пропозицій інвесторів щодо поліпшення інвестиційного клімату. Узагальнена інформація надається на адресу Мінекономіки України. Мінекономіки надано також пропозиції щодо стратегічних інвестиційних проектів області, для впровадження яких необхідна допомога центральних органів виконавчої влади.

9-10 квітня 2009 року в м.Долині проведено ІІ Бойківський регіональний інвестиційний форум, у якому взяли участь представники Асоціації ProInvest, Українського центру сприяння іноземному інвестуванню, ділових кіл, аналітичних центрів, експерти. В ході роботи форуму представлено інвестиційні пропозиції, обговорено проблеми сталого розвитку територій області, розроблено спільні підходи для ефективного їх вирішення. Висвітлено актуальні проблеми енергозбереження та впровадження альтернативних джерел енергії. Опрацьовано питання поліпшення інвестиційного клімату та покращення умов діяльності інвесторів.

Фахівці облдержадміністрації взяли участь у ряді заходів, на яких висвітлювались питання інвестиційної діяльності. Область була представлена на ІV Міжнародному інвестиційному форумі "SeedForumKyiv" (26.11 2009 р.), на конференціях з питань інвестування у м.Львові (14.09.2009 р.) та м.Києві (25.11.2009 р.).

Питання реалізації інвестиційних проектів обговорювалось в ході візиту представника облдержадміністрації до Швеції у лютому поточного року, а також під час роботи семінару щодо співпраці між Україною та Данією в питаннях залучення інвестицій та співпраці між регіонами обох країн.

26 лютого поточного року Івано-Франківську область відвідав керівник Торгово-економічної місії Посольства України у Королівстві Швеція п. А.Бобровицький. Під час його зустрічі із керівництвом облдержадміністрації було обговорено можливість візиту в область представників ряду шведських підприємств. Такий візит відбувся 16 березня 2009 року, коли область відвідали представники шведських компаній, які займаються впровадженням енергоефективних технологій. Досягнуто домовленості щодо подальшої співпраці.

На веб-сторінках органів державної виконавчої влади області розміщується актуальна для інвесторів інформація. Зокрема, статистична інформація, програми соціально-економічного розвитку області (в т.ч. Програма розвитку інвестиційної діяльності в Івано-Франківській області на період до 2011 року та стан її виконання), нормативно-правові акти з питань інвестиційної діяльності, форми та зразки документів, необхідних для здійснення інвестиційної діяльності тощо. З метою підвищення рівня відкритості органів влади на веб-сторінці облдержадміністрації розміщується план підготовки проектів регуляторних актів.

Для потенційних інвесторів готується та надається необхідна інформація щодо можливостей започаткування та перспектив розвитку бізнесу в області. Оновлюються бази даних земельних ділянок, вільних виробничих площ, інвестиційних пропозицій підприємств області. Видано та поширюються серед ділових кіл презентаційні матеріали про економічний потенціал та інвестиційну привабливість, зокрема, компакт-диски, буклети тощо.

Продовжується відвідування створених інвесторами підприємств. В рамках візитів на підприємства проводяться наради з метою надання допомоги у вирішенні проблем в роботі суб’єктів господарювання. Позитивний досвід роботи підприємств з прямими іноземними інвестиціями висвітлюється через ЗМІ області.

Проводяться засідання ради експертів та інвесторів, на яких обговорюються питання щодо варіантів та механізмів ефективної організації роботи з пошуку інвесторів, надання їм необхідних послуг, супроводу інвестиційних проектів тощо.

Здійснюється аналіз вкладу іноземного капіталу в економіку області. З цією метою у грудні 2009 р. проведено круглий стіл з представниками головного управління статистики в області, на якому було обговорено питання аналізу показників інвестицій зовнішньоекономічної діяльності області.

Продовжується співпраця облдержадміністрації з Європейською Бізнес Асоціацією та Українським центром сприяння іноземному інвестуванню "InvestUkraine", насамперед, в питаннях організації переговорів з потенційними інвесторами економіки області. Українському центру сприяння іноземному інвестуванню надано низку пропозицій щодо співпраці з іноземними партнерами (зокрема, із Швеції та Франції) та утворення спільних підприємств на території області.

6 квітня 2009 р. відбулась зустріч представників Західноукраїнської філії Європейської Бізнес Асоціації та керівників ряду підприємств – членів асоціації з керівництвом облдержадміністрації. Обговорено питання реалізації інвестиційних проектів в області. Піднято проблемні питання, які ускладнюють діяльність інвесторів. За результатами зустрічі підготовлено окреме доручення заступника голови облдержадміністрації, спрямоване на вирішення порушених проблем.

6 липня поточного року голова облдержадміністрації М.Палійчук мав зустріч з представниками Європейської Бізнес Асоціації та керівниками ряду підприємств з іноземними інвестиціями. Обговорено проблемні питання щодо відшкодування ПДВ, оренди земельних ділянок тощо.

Регулярно проводяться робочі зустрічі, наради, круглі столи, семінари, інформаційні, навчальні заходи з представниками органів державної виконавчої влади області, до компетенції яких належать питання залучення інвестицій.

25 лютого 2009 року головним управлінням з питань туризму, євроінтеграції, зовнішніх зв’язків та інвестицій облдержадміністрації проведено круглий стіл "Реальні кроки щодо забезпечення економічного розвитку Івано-Франківщини шляхом залучення інвестицій". В заході взяли участь представники органів виконавчої влади та місцевого самоврядування області,керівники суб’єктів ринкової інфраструктури, науковці, керівники компаній з іноземними інвестиціями, представники Західноукраїнської філії Європейської Бізнес Асоціації, громадських організацій, ЗМІ. Захід проведено з метою вироблення рекомендацій щодо вдосконалення інвестиційної політики, напрацювання конкретних і реальних кроків щодо покращення інвестиційного середовища в області, поліпшення умов діяльності компаній з іноземним та вітчизняним капіталом, започаткування нових інвестиційних проектів.

У червні поточного року за сприяння головного управління з питань туризму, євроінтеграції, зовнішніх зв’язків та інвестицій облдержадміністрації СП "МБЕРІФ-Бізнес–Центр" за участю експерта канадської програми КЕСО п. К.Томпсона організовано та проведено ряд семінарів-навчань для представників райдержадміністрацій, міськвиконкомів, бізнес-центрів, підприємств області з питань підготовки інвестиційних пропозицій.

З метою поліпшення інституційної спроможності, рівня підготовки спеціалістів райдержадміністрацій та міськвиконкомів, які ведуть питання зовнішньоекономічної діяльності та для обговорення проблем в поточній роботі для спеціалістів райдержадміністрацій та виконавчих комітетів міських рад міст обласного значення 18 червня 2009 року проведено семінар-нараду з питань інвестиційної діяльності, а 27 серпня 2009 року - семінар на тему "Практика залучення в область коштів міжнародної технічної допомоги та міжнародних фінансових організацій".

Джерело: Головне управління з питань туризму, євроінтеграції, зовнішніх зв'язків та інвестицій Івано-Франківської ОДА
Обговорити на форумі