друкувати


Дебати навколо теледебатів

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-01-29 03:01:54
Тема теледебатів кандидатів на посаду Президента перед другим туром викликала в українському суспільстві не лише жваве зацікавлення, а й гостру полеміку. Абсолютна більшість із майже чотирьох тисяч відвідувачів сайту Радіо Свобода, які взяли участь у спеціальному опитуванні, вважають, що Віктор Янукович і Юлія Тимошенко мають провести теледебати.

У свою чергу, київський Інститут Горшеніна під час всеукраїнського телефонного опитування з’ясував: теледебати можуть вплинути на вибір кожного четвертого українця. При цьому 45 відсотків громадян виступають за те, щоб такі теледебати зробити обов’язковими. Тим часом штаб Януковича однозначно заявив: у ніяких теледебатах їхній кандидат 1 лютого участі не візьме.

Після того, як Центрвиборчком призначив теледебати Віктора Януковича і Юлії Тимошенко на 1 лютого, здавалося, що штаб Партії регіонів спробує таки переконати свого кандидата погодитися на телевізійну дуель. Однак заява заступника керівника партії, народного депутата Ганни Герман вкотре пролунала як вирок: Віктор Янукович, мовляв,ні в якому разі на це не погодиться. І повторила аргументи, які зводяться до того, що з таким нечесним політиком, демагогом, брехухою як Тимошенко, нема про що дискутувати.

Редактор сайту "Досьє" Сергій Руденко каже, що розуміє сторону кандидата Януковича. "Я думаю, що оточення Віктора Януковича переконане в перемозі свого лідера, а відтак вони абсолютно не вважають за потрібне дискутувати з Юлією Тимошенко, – зазначає він. – Звичайно, Юлія Володимирівна набагато кращий оратор і людина, яка може сказати в прямому ефірі своєму опонентові якісь їдкіші, іронічніші фрази, аніж Віктор Федорович. Тому що Янукович (і це абсолютно не є якоюсь таємницею) не є майстром експромтів і не є тією людиною, що вільно почувається в прямому ефірі".

Тим часом відомий київський журналіст Мустафа Наєм у статті "Віктор Янукович повинен піти на дебати" в "Українській правді" написав, зокрема, що "аргументи, публічно висловлені ним (Януковичем) і його командою, не мають ніякого відношення ні до демократії, ні до відкритості, ні до політичної конкуренції". На думку Наєма, "очевидно, що для Януковича-політика, а ще більше – Януковича-людини – відмова від дебатів є поразкою".

Днями на сайті "Телекритика" з’явилося "Відкрите звернення громадських організацій, журналістів і просто небайдужих громадян України до кандидата на посаду Президента України Віктора Януковича". На цей час під листом підписалися щонайменше 300 осіб. Одна з основних тез звернення така: "Проведення теледебатів між кандидатами у президенти перед другим туром виборів передбачене статтею 62-ю Закону "Про вибори Президента України". Ухвалення рішення про участь чи неучасть у дебатах – хоч вона і є добровільною – на підставі особистих уподобань та інтересів категорично суперечить демократичним принципам. Це те випробування, не пройшовши якого, кандидат не може вважати свою перемогу у виборах цілком легітимною".

Журналіст і політолог Сергій Грабовський взагалі вважає, що кандидата на посаду Президента Віктора Януковича треба не закликати взяти участь у дебатах, а "рішуче вимагати" "дотримання писаних законів і неписаних правил публічної демократії. Тоді буде шанс, що ми житимемо справді в Україні, а не в якійсь фантасмагоричній "країні У...".

Здавалося б, після цих та інших подібних заяв і виступів Янукович і його оточення мали б переглянути власну категоричність щодо участі в дебатах. Та цього не сталося. Чому?

Народний депутат Тарас Чорновіл, який свого часу тісно співпрацював з Януковичем, так бачить проблему: "На превеликий жаль, мені здається, що Віктор Янукович від 2004 року, коли він все ж таки, попри набагато гіршу ситуацію, погодився і, мені здається, достатньо успішно провів теледебати з Віктором Ющенком у другому і третьому турах, зробив певний регрес. Він, по-перше, десь відійшов від принципів демократичності (а дебати є однією з ознак демократії), які він вже тоді почав сприймати і почав ними цікавитися. А друге, мені здається, що його спічрайтери, оточення просто залякали і закомплексували його. Він час від часу говорить якісь недоречні фрази, потім починають з’ясовувати, хто йому їх підсунув, хоча він розуміє, що сам це сказав. І оця закомплексованість, отой страх щось сказати його десь і заганяє в глухий кут, коли він боїться вийти на якийсь виступ і вже десь хоче передати максимально багато своїх функцій, які він може десь представляти, якусь позицію тощо своїм прес-секретарям, кому завгодно. І тому в мене є претензії саме до людей із найближчого оточення Януковича, які роблять з нього такого безмовного ідола, безмовний пам’ятник. Це і Ганна Герман, і Борис Колесников й інші. Я думаю, що від цього треба відходити, інакше ми можемо на найвищій посаді держави отримати людину, яка найменше відповідає основним, засадничим принципам цієї посади.

Разом із тим, Тарас Чорновіл не вважає, що неучасть Януковича у теледебатах якось вплине на голосування його прихильників.

"Як на мене, участь чи неучасть Януковича в дебатах навряд чи вплинула б на його виборців. Вони б із задоволенням його послухали, та незалежно від того, що б він сказав, вони були б на його боці. Але виборці Юлії Тимошенко дістануть можливість зайвий раз почути її впродовж цілих 100 хвилин, які їй повністю віддадуть. Плюс вона зможе використати цей момент: що він боїться, що він не готовий відповідати на гострі питання, що він натворив певні злочинні дії і не хоче за них відповідати і тому подібне. Вона зуміє зробити на цьому акценти, які напевно зможуть додати їй голосів. Тобто, Янукович сам би не втрачав від участі чи неучасті, а Тимошенко на його неучасті, я думаю, трішки собі додасть", – зазначає Чорновіл, повідомляє Радіо Свобода.

Обговорити на форумі