друкувати


В.Кулик: Тимошенко втратила "інструмент" під назвою МВС

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-01-29 09:27:06
Верховна Рада України на надзвичайному засіданні в четвер проголосувала за відставку міністра внутрішніх справ Юрія Луценка, політичного союзника кандидата в президенти і прем'єр-міністра Юлії Тимошенко.

Уряд також провів надзвичайне засідання, на якому пана Луценка було призначено першим заступником міністра внутрішніх справ, що дасть йому змогу і далі очолювати міністерство - у якості виконувача обов'язків.

Про мотиви опозиції, яка домагалася відставки міністра, і ймовірний вплив на перебіг другого туру президентських виборів в інтерв'ю Бі-Бі-Сі розповів директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик.

З Віталієм Куликом розмовляв Богдан Цюпин.

Віталій Кулик: Відставка Луценка має кілька складових. Перша - це те, що Луценко вже не є повноцінним міністром внутрішніх справ, і це підірвало легітимність його перебування на чолі міністерства в очах його підлеглих. Тобто інструментарій у вигляді МВС не зможе ефективно використовуватися штабом Юлії Тимошенко в своїх інтересах під час виборчої кампанії.

Бі-Бі-Сі: На міністра Луценка саме таке завдання уряд і покладає?

Віталій Кулик: Збереження Луценка в якості міністра внутрішніх справ і ті політичні домовленості, які лунали в українських ЗМІ, вказують на те, що Луценко в першу чергу є політичним партнером для Юлії Тимошенко. Їй необхідні голоси Луценка, тобто "Народної самооборони" в парламенті, а також інструмент під назвою МВС.

Бі-Бі-Сі: Як можна пояснити одностайність, з якою депутати голосували за пропозицію відставки. Голосувала не лише Партія регіонів і комуністи, а навіть Блок Литвина. Чому?

Віталій Кулик: По-перше те, що голосував блок Литвина, вказує на наявність поглиблення конфлікту між певною групою інтересів блоку Литвина і Луценком як міністром внутрішніх справ. З іншого боку, очевидно, що блок Литвина відставкою Луценка сигналізує фактичний розвал коаліції, яка підтримує Тимошенко. Отже, Литвин отримав певні запевнення від Януковича в тому, що або буде збережена посада спікера за ним, або під час можливих дострокових виборів до парламенту блок Литвина отримає "режим сприяння" з боку нової влади.

Бі-Бі-Сі: Пан Луценко зазнавав дуже гострої критики навіть від президента Віктора Ющенка, який звинувачував його у неефективній боротьбі з корупцією. Тут, фактично, збігаються всі політичні гравці і просто критики роботи Луценка як посадовця, чи не так?

Віталій Кулик: Надто багато зірок зійшлося на небі, що вплинуло на результативність голосування за відставку Луценка. Надто багатьом політичним групам він перейшов дорогу або ввійшов у конфлікт інтересів з цими групами.

Бі-Бі-Сі: Тоді навіщо його усувати саме за 10 днів до другого туру голосування? БЮТ заявляє, що це політична розправа команди Януковича, щоб взяти міліцію під своє управління.

Віталій Кулик: Це зниження ефективності можливості використання Тимошенко МВС в своїх інтересах під час виборчої кампанії.

Бі-Бі-Сі: Тобто пан Янукович фактично намагається послабити свого опонента у боротьбі за президентське крісло?

Віталій Кулик: Звичайно, тому що робота з МВС, СБУ, а також судами є основним супровідним інструментарієм із забезпечення роботи на виборах.

Бі-Бі-Сі: Чи ви впевнені в тому, що результати виборів в Україні в теперішніх умовах визначає воля виборця, а не МВС, СБУ, якісь інші сили?

Віталій Кулик: Я б не казав таким чином. В нас результати виборів, очевидно, будуть проходити по фотофінішу, тобто відрив переможця від переможеного буде складати 3-4%. Це є підставою для оскарження результату виборів і позовів про неможливість встановлення результату. Але оскільки у нас відбулася "партизація" судів і органів правопорядку, зокрема МВС, СБУ та інших структур, це може вплинути на те, що саме вони будуть грати одну з головних ролей у визначенні переможця.

Бі-Бі-Сі: Тобто демократичність самого процесу виборів ви не відкидаєте?

Віталій Кулик: Не відкидаю, що це будуть прозорі вибори, однак і не відкидаю можливості, що на відміну від першого туру, у другому турі ми побачимо велику кількість зловживань і порушення законодавства.

Джерело: Бі-Бі-Сі
Обговорити на форумі