друкувати


Психологія співжитія: Порошинка в чужому оці

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-01-28 03:51:26
Австрійський психолог Герхард Шорт встановив, що у згуртованому колективі співробітник, який приходить на роботу похмурим, здатен уже через двадцять хвилин увігнати в безпричинний смуток усіх колег. (Зрештою, такі ситуації відомі багатьом із нас).

Тому адміністрація намагається всіма правдами і неправдами позбутися таких працівників, навіть якщо вони є добрими фахівцями, адже спричинений ними пригнічений настрій негативно впливає на продуктивність праці колективу, особливо — творчого. І, як правило, переважно інші працівники дають на це керівництву мовчазну згоду, адже кожен підсвідомо воліє не "навантажуватися" чужими проблемами, які, до того ж, неможливо вирішити.

Проте, людина не завжди буває справедливою до інших, тому що їй властиво частіше помічати чужі недоліки, ніж чесноти. (Згадаймо українське прислів’я: в чужому оці й порошинку помітно, а в своєму — і поліна не видно). Особливо це небезпечно щодо тих, з ким доводиться жити під одним дахом, зокрема, членів сім’ї, коханих. Аби така людська властивість не стала на заваді вашому щастю, психологи рекомендують такий рецепт:

1. Визначте три негативні риси свого характеру.
2. Визначте три головні позитивні риси характеру та якостей коханої людини.
3. Ніколи не порівнюйте її з іншими.
4. Не шукайте у ній недоліків. Змиріться з ними, як зі своїми. Не акцентуйте на них увагу як свою, так і її.

Загалом, такі підходи доцільні щодо всіх, з ким нам доводиться тривалий час "мирно співіснувати" — в родині, з колегами, партнерами чи друзями.

Автор: Л.КОЛОМИЙЧУК
Джерело: "Вільний голос"
Обговорити на форумі