друкувати


Коломийщина: Льодове містечко у Нижньому Вербіжі

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-01-26 05:30:00
Село Нижній Вербіж славиться на увесь Коломийський район архітектурними витворами з льоду, які щороку створюють на Водохреща. На березі річки Лючка народні умільці витісують з льодових брил ціле містечко з релігійною символікою: престолом, хрестом, вівтарем, янголами.

За Євангелією, Святий Йоан Хреститель (Предтеча) або "посланець" Христа, який передбачив його прихід, син священика Захарії і праведної Єлисавети, був родичем Христа по матері. У віці близько 30 років він вийшов на берег Йордану проповідувати покаяння і готувати народ до прийняття Спасителя. Йоан уподобився хрестити правою рукою Ісуса у водах Йордана і підтвердив таємничу появу Пресвятої Трійці в день Хрещення Спасителя, повідомляє прес-служба Коломийської РДА.

Наслідуючи Євангельські вчення, немовби з чистого кришталю сходи ведуть до води на річку – тут сміливці можуть на Йордан скупатися. Цьогоріч до інших льодових споруд добудовано й Вертеп святого сімейства. Зініцюювали спорудження льодового містечка мешканці села Богдан Лановий та Роман Сербенюк за проектом Тараса Ткачука. Уболівав і всіляко допомагав будівельникам голова церковної громади вірних УПЦ КП Дмитро Тафійчук. В роботі взяло участь 57 чоловіків та 16 жінок, а на саму споруду витрачено 26 тонн льоду. Роботи тривали три дні.

Слава про дивовижний витвір вийшла далеко за межі району і з часу освячення води на річці Лючка до чудернацького містечка вдень і вночі сходяться люди: хто пішки, хто на автомашинах, відпочивають, знімкуються і колядують, а коли настає вечір, навколо містечка запалюються вогні і бринять різнокольоровими очима гірлянки. Доки зима дарує нам морози і холод, доти світитиметься добром і випромінюватиме любов святочний Вертеп. Отож, запрошуємо всіх до криштального палацу, де панує мир і Божа благодать.

Обговорити на форумі