друкувати


Як зростатимуть ціни на харчі в Україні цього року

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-01-26 04:12:32
Як зростатимуть ціни на харчі в Україні цього року? На тлі подорожчання різних продуктів у всьому світі, багато експертів очікують підвищення цін і на українських базарaх та магазинах. Приміром, аналітики провідних світових агенцій прогнозують зростання цукру до літа на 20%.

Микола Верницький, директор аналітичної компанії "ПроАгро", який для Бі-Бі-Сі прокоментував цю тему, насамперед розповів про чинники, які насамперед, на його думку, визначатимуть ціну продуктів харчування. З Миколою Верницьким розмовляв Олександр Бондаренко.

Микола Верницький: На різні продовольчі товарні групи діють різні фактори. Але можна сказати, що є й такі, які діють на всі групи. Це, насамперед, інфляція. Не лише як безпосереднє зростання цін на продукти харчування. А й здорожчання матеріально-технічного ресурсу, який використовується при виготовленні цих продуктів. Інфляція також не має зворотньої дії. Тобто, ми знаємо, що якщо ціни через інфляцію піднялися, то вони вже не впадуть. Це перше. По-друге, валютні коливання. Тому що Україна продовжує імпортувати велику кількість не лише продовольчих, а й промислових товарів. Це помітно впливає... Приміром, обладнання для харчової промисловості, валютні кредити, які брали підприємства. Якщо триватиме девальвація гривні - це також істотно впливатиме на ціни на продовольчі товари.

Бі-Бі-Сі: Якщо звернути увагу на те, як здорожчали продукти харчування протягом минулого року. Державний комітет статистики подає дані, що у 2009-му ціни продукти харчування та безалкогольні напої зросли майже на 11%. Виглядає як цілком помірне зростання. Наскільки ви погоджуєтеся з цими підрахунками статистів?

Микола Верницький: На різні товари ціни, безумовно, виросли по-різному... Я не буду сперечатися з даними держкомстату, я буду їм довіряти. Але можу сказати, що цього року інфляція загалом може прискоритися і зростання цін на продовольчі товари теж може прискоритися. Тому що, виходячи з кризи, ми не стимулювали виробництво харчових продуктів. Ми не збільшили їхнє виробництво. Більше того, ми тісніше прив'язали їх до світових цін, які цього року обіцяють бути високими.

В нас зараз високі ціни на певні товари молочної групи, бо їх вигідніше відправляти за валюту на експорт. Ціни на сири в Росії, наприклад, набагато вищі ніж в Україні. Готова м'ясна продукція теж потроху продовжує дорожчати.

Бі-Бі-Сі: Як зростатимуть ціни цього року?

Микола Верницький: Я можу говорити по окремих групах товарів. Якщо говорити про зернові, ми матимемо певне зниження врожаю, ймовірно, зниження якості зернових культур. Ціни через це на зерно будуть вищими. І також будуть вищими на товари, які з зерна виробляються. По олії. Я гадаю, тут є чіткий вплив світового ринку. Високий попит на світовому ринку призводить до того, що на внутрішньому ринку ціни на олію теж високі. А кажучи про роздрібні ціни на рафіновану фасовану олію, то, безумовно, вони завищені. З цукром все й так зрозуміло. Буде подальше зростання ціни. Тому що немає достатньо внутрішнього виробництва. А квота, яка відкрита для України в межах СОТ, її не вистачить для задоволення внутрішнього попиту. До того ж, цукор який за нею ввозитиметься, буде дорогим. Бо зараз ціни на цукор в світі найвищі за останні 29 років.

Бі-Бі-Сі: Загалом, наскільки внутрішній український ринок харчових продуктів є залежним від того, що відбувається в навколишньому світі, приміром, на великих товарних біржах?

Микола Верницький: Я б інакше сформулював це питання. Україна поступово йде до ринкової економіки. Ринкова економіка вимагає, щоб ринок був відкритий. Не лише для імпорту і експорту, але й для різних чинників, які діють на світовому ринку. Розумієте, ми прив'язалися не лише через продукти харчування і через ціни на ці продукти, але й через багато інших факторів і товарів, які ми споживаємо на світовому ринку. Вплив світових чинників на внутрішній товарний ринок в Україні буде лише зростати. Для того, щоб протистояти цьому, потрібна досить значна державна підтримка. Що не завжди раціонально і не завжди ефективно. Але ми насамперед повинні думати про зростання рівня життя населення. І тоді в нас не буде різних негараздів, пов'язаних з тим, що, приміром, хліб дорожчає на 50 копійок - і це вже національна трагедія.

Джерело: BBC Ukrainian
Обговорити на форумі