друкувати


Принципово новий формат цифрової музики від творців MP3

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-01-26 04:11:31
Розробники MP3 представили принципово новий формат музичних файлів під назвою MusicDNA. Вже в квітні 2010 року з'явиться тестова версія формату MusicDNA - ці файли будуть здатні містити до 32 Гб додаткової інформації.

Окрім музики, формат MusicDNA може зберігати додаткову інформацію - тексти пісень, фотографії, відео та стрічку новин у блогах, яка постійно оновлюватиметься. Через інтернет користувач зможе дізнаватися про вихід нового альбому, дати гастрольних турів та інші події з життя музикантів.

Формат замислювався як один із засобів боротьби з піратством - споживачі нелегальної продукції доступу до оновлень мати не будуть.

MusicDNA був створений норвезьким розробником Дагфінном Бахом, який брав участь в проектуванні першого MP3-плеєра, а серед інвесторів проекту - Карлхейнц Бранденбург, який вважається винахідником MP3.

"Ми можемо представити файл, який буде дуже легко знайти за допомогою пошукових систем в інтернеті і який здатен містити до 32 Гб додаткової інформації", - повідомив Дагфінн Бах.

"До того ж, ці файли регулярно оновлюватимуться, так що кожного разу, коли користувач його відкриває, це буде оновлений файл", - пообіцяв він.

Карлхейнц Бранденбург, зі свого боку, зазначив, що цей формат об'єднує цілу низку ідей, які "літали у повітрі" протягом довгого часу. "Я пам'ятаю, як десять років тому багато хто говорив, що необхідно спростити доступ до легальної музики і надати споживачам більше, ніж просто музику", - додав німецький розробник.

Контракти на використання нового формату вже підписали американська компанія звукозапису Tommy Boy (на ній записуються такі групи як Bob Sinclar, Coolio, De La Soul) і британська Beggars Group (The Strokes, M.I.A і Vampire Weekend).

Жодна з провідних компаній звукозапису в проекті поки що не бере участі. Файли MusicDNA, швидше за все, обійдуться користувачам дорожче, ніж MP3.

Бета-версія формату з'явиться навесні, а в комерційну експлуатацію MusicDNA планують запустити наприкінці літа 2010 року, повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі