друкувати


Знайти роботу до душі – завдання не з простих

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-01-25 06:20:20
Знайти роботу до душі – завдання не з простих. Якщо ж вам пощастило й ви отримали шанс посісти омріяну посаду, попереду – чимало випробувань.

Найперше – це співбесіда. До неї потрібно ставитися як до екзамену – чим краще підготуєтесь, тим більше шансів, що пройдете.

Готуватись, перш за все, потрібно психологічно. Ваш настрій повинен бути бадьорим, робочим та діловим. Напередодні неприпустимі вечірки з друзями та дискотеки – "пом’ятий" вигляд, синці під очима та вчорашній перегар зведуть ваші шанси до нуля.

Якщо ви захворіли, домовтеся про перенесення зустрічі заздалегідь, а не за п’ять хвилин до її початку.

Запізнення – неприпустимі, але й приходити на 20-30 хвилин раніше також не варто. Ваш прихід задовго до призначеного часу внесе хаос у плани роботодавця або менеджера з персоналу, а це може його рознервувати та налаштувати проти вас ще до початку співбесіди.

Зовнішній вигляд має відповідати вакансії, на яку ви хотіли б влаштуватися. Не варто приходити у шортах, джинсах, коротких спідницях. Найприйнятніший – діловий стиль одягу: можливо, вам доведеться зустрітися не з одним, а з декількома різними за статусом керівниками. Представницям чарівної статі знадобляться не надто нав’язливі парфуми та макіяж природних відтінків.

Усім своїм виглядом слід демонструвати діловитість, доброзичливість, готовність до співпраці. Жінкам не варто намагатися здобути прихильність роботодавця, кокетуючи з ним.

Під час співбесіди провідну позицію займає той, хто її проводить. Саме тому не варто перебирати ініціативу на себе, перебивати роботодавця й тарахкотіти безперестанку. У вашій біографії йому цікаві лише визначені факти, тому не варто переповідати все своє життя.

Під час розмови тримайтеся природно, не замикайтеся в собі, не демонструйте переляк та роздратування. Останнім часом з’явилося чимало книжок, в яких описується техніка поведінки на співбесіді: готові відповіді на запитання роботодавців, поради щодо міміки, жестів. Не сумнівайтеся, що досвідчені інтерв’юери помітять вашу завчену, заздалегідь підготовлену поведінку, а це – вам не на користь.

Будьте готові до того, що вас запитають про сім’ю, захоплення, друзів, вибір професії, причини звільнення з попереднього місця роботи. Необхідно давати повні та лаконічні відповіді, а не просто "так" або "ні": роботодавець намагається не просто почути відповідь, а й перевірити ваше вміння викладати думки.

Розповідаючи про колишні успіхи, говоріть лише про реальні досягнення. Не слід приписувати собі зайве – можливо, вам доведеться реалізовувати це на новому місці праці.

Перед співбесідою вас можуть попросити пройти тестування – психологічні, професійні, імітаційні… До цього слід ставитися спокійно та розглядати як своєрідне випробування. Результати не мають вирішального значення, а розглядаються як один з етапів відбору. Тестування зазвичай добровільне, але відмовлятися – не у ваших інтересах.

Вміти "подати себе" - лише половина справи. Важливо також почути те, що вам говорять, та вміти читати між рядками. Успішність проходження співбесіди залежить не лише від професійних навичок – роботодавець хоче зрозуміти, чи зможете ви бути членом команди, до якої прагнете потрапити.

Будьте готові до запитань: "Чому ви обрали саме цю компанію? До якої кар’єрної сходинки хочете дійти?". Бажано заздалегідь підготувати правильну відповідь.

Ви маєте право все знати про фірму, її місію, корпоративну структуру, адаптацію персоналу, тож не соромтеся ставити питання.

Якщо в ході співбесіди з’ясовується, що робота вам не підходить, різко переривати інтерв’ю – неетично.

Якщо вас не взяли на роботу – не впадайте у відчай! Вважайте, що це був один з екзаменів – тепер ви володієте новою інформацією, знаєте відповіді, які хоче чути роботодавець. Будь-яка співбесіда – цінний досвід.

Джерело: Високий Замок
Обговорити на форумі